Доступність посилання

ТОП новини

Олігархи й реформатори в парламенті – нестійка прореформаторська більшість можлива


Олігархи й реформатори в парламенті – нестійка прореформаторська більшість можлива

Прага, 27 березня 2002 – Українські та міжнародні експерти-економісти вважають, що парламентські вибори не змінять економічної політики уряду. Від нового парламенту вони очікують стабільнішої та більш послідовної про-реформаторської більшості, що може прискорити ухвалення економічного законодавства. Однак великий вплив олігархів не дасть реформаторам ухвалити закони, що ляжуть в основу прозорої ринкової економіки.

Якщо результати виборів співпадатимуть із проведеними опитуваннями громадської думки, у наступному парламенті переважатимуть право-центриські сили і зменшиться вплив радикальних лівих. Для економіки це означає можливість повільного просування в бік ринкових реформ.

Але економіка вимагає рішучіших дій. Останні дані статистики, згідно з якими індустріальне виробництво за перші два місяці року загальмувало до лише трьох із половиною відсотків зростання з майже 17% торік. Проте руки реформаторів у парламенті будуть зв’язані, вважає аналітик компанії Eurasia Group Леслі Пауелл. «Незважаючи на те, що я гадаю, що в результаті виборів парламент буде дещо більше і послідовніше зорієнтований на реформи, це навряд чи змінить негативні тенденції в економіці», - говорить американський експерт.

Леслі Пауелл вважає, що співпраця між реформаторським блоком Наша Україна та пропрезидентськими силами, що матимуть приблизно однакову кількість місць у Верховній Раді, триватиме рівно стільки, скільки буде потрібно пропрезидентським фракціям, для того, щоб почати розглядати питання про зміни до Конституції. Те, що президент Кучма не полишить ідею щодо запровадження змін до Основного Закону, не викликає практично жодного сумніву оглядачів.

Незважаючи на те, що блок Наша Україна, ймовірно, здобуде більше голосів у парламенті, ніж будь-яка інша партія, чи блок, лідер реформаторів Віктор Ющенко навряд чи очолить новий уряд. Компромісні фігури на посаді прем’єра, і в разі, якщо головою уряду залишиться Анатолій Кінах, і якщо йому на зміну прийде інший політик, не забезпечить швидкого просування реформ в уряді, вважають експерти.

Деякі українські оглядачі висловлюють побоювання щодо можливої реприватизації вже проданих державних компаній, про що недвозначно заявив президент Кучма. Якщо це станеться, Україні загрожує політична нестабільність та проблеми у співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, які наполягають на тому, що дії влади повинні бути послідовними, прозорими та прогнозованими. Інакше жодні інвестори, чи іноземні, чи внутрішні, не ризикуватимуть своїми грошима в Україні, наголошують іноземні оглядачі.

Деякі побоювання протягом останнього часу з’явилися і щодо фінансової стабільності. Міцна гривня не подобається експортерам, які вимагають девальвації. Національний Банк поки що демонструє стійкість, але чи зможе він це робити і надалі, якщо лобісти експортерів тиснутимуть на нього і через уряд і через новий парламент, залишається під питанням. Поки що консенсус серед економістів полягає у тому, що гривня повільно девальвуватиме впродовж року, але не так сильно, як цього би хотілося металургам, чи хімікам, які все ще домінують серед українського експорту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG