Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідний конфлікт. Парламентські вибори в Україні


Близькосхідний конфлікт. Парламентські вибори в Україні

Прага, 1 квітня 2002 – У центрі уваги західних коментаторів залишається Близький схід, де майже кожного дня палестинські екстремісти-самовбивці здійснюють терористичні акти проти ізраїльського цивільного населення, а ізраїльські сили безпеки продовжують відплатні акції.

Коментуючи триваючі насилля на Близькому сході, оглядач британської газети «Ґардіян» Пітер Престон пише, що в ізраїльсько-палестинському конфлікті палестинці послуговуються однією зброєю, на яку Ізраїль, попри свої танки й реактивні винищувачі, розраховувати не може. Ідеться про палестинських екстремістів – самовбивць. І ця зброя, підкреслює автор, надзвичайно ефективна, вона ставить у принизливу ситуацію одну з найсильніших конвенційних армій світу. Є війни, які солдати конвенційних армій виграти не можуть, веде далі Престон. Ізраїль не може застосувати найновішу військову техніку, а тим часом екстремісти-самовбивці продовжують терор.

За цих умов, як вважає на закінчення коментатор, Сполучені Штати повинні підключитися до зусиль більшості в Раді безпеки ООН із метою покласти край конфліктові.

Коментатор німецької газети «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» Клаус Дітер Франкенберґер висловлює подібну думку. Сполучені Штати є єдиною силою, пише він, яка спроможна відвернути перетворення ізраїльсько-палестинського конфлікту у війну на Близькому сході. Проте, на думку автора, жодна постанова США не зможе відвернути ізраїльських відплатних акцій за палестинський терор або заборонити палестинським екстремістським групам застосовувати цю тактику. Автор стверджує також поразку американської посередницької дипломатичної місії на Близькому сході. Президент США Буш, підкреслює автор, не може запровадити миру на Близькому сході своєю постановою, проте він може спрямувати всі свої зусилля й ресурси на те, щоб індивідуальні акти насилля не переросли у крупномасштабну війну. Передусім, як вважає коментатор, Сполучені Штати мали б змусити обидві сторони до компромісу, необхідного для досягнення миру.

Тим часом газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті вважає, що ситуацію на Близькому сході погіршує переконання обох сторін в ефективності політики сили. Ізраїль, на думку газети, мав би стримати свою лютість (у зв’язку із триваючими терористичними актами) і шукати політичного вирішення конфлікту. Ізраїльське керівництво повинно усвідомити, що кількість танків на Західному березі Йордану не грає ролі. Лише готовність вивести війська з окупованих територій і дозволити палестинцям проголосити незалежну державу, як вважає «Нью-Йорк таймс», може відновити добросусідські взаємини Ізраїлю з арабськими сусідами. Останні 18 місяців конфлікту продемонстрували, що відплатні акції не порушили інфраструктуру палестинських терористів, а лише викликали щораз більше злості й затятості. Щоправда, як підкреслює на закінчення газета, нема гарантії, що після повернення західного берега Йордану і сектора Газа палестинський терор припиниться. Однак, як вважає на закінчення «Нью-Йорк таймс», це скоротить терор і заохотить палестинців узяти під контроль свої терористичні групи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG