Доступність посилання

ТОП новини

Білий дім звинуватив Ясира Арафата у потуранні терористичним актам і рішуче підтримав дії Ізраїлю проти палестинської адміністрації


Білий дім звинуватив Ясира Арафата у потуранні терористичним актам і рішуче підтримав дії Ізраїлю проти палестинської адміністрації

Н’ю Йорк, 1 квітня 2001 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш гостро реагував на останні криваві події в Ізраїлі, де щодня від палестинських терористичних актів гинуть невинні люди. Якщо у своїх попередніх заявах Білий дім закликав Ізраїль виявляти стриманість і навіть проголосував за резолюцію Ради Безпеки, де вимагалося вивести ізраїльські війська з палестинської території, то останньою заявою президент Буш недвозначно й чітко підтримав збройні заходи з боку прем'єр-міністра Ізраїлю Аріеля Шарона і звинуватив палестинського керівника, покладаючи на нього відповідальність за дії самогубців-бомбовиків. Буш сказав, що лідери всіх держав повинні виступити проти терору і зробити все, що можуть, для припинення фінансової підтримки терористичних організацій і надання притулку терористам. “Насамперед це стосується Арафата, - сказав Буш, і далі, - Я вважаю, що він у стані зробити значно більше для попередження атак. Я глибоко стурбований загибеллю невинних людей. Це крає моє серце, коли гинуть діти й невинні жінки, невинні чоловіки”. Буш підкреслив, що Ізраїль має право захищатися, що це країна, яка зазнала хвилі терористичних нападів у самому серці своїх міст, тож, цитую, “ця країна має право на самозахист”.

Разом із тим, Буш закликав ізраїльський уряд, захищаючи свою батьківщину, не перекривати шляху до мирних переговорів на майбутнє, тому що сторони повинні досягти мирного розв'язання конфлікту, і не вбивати самого Арафата. Президент сказав, що отримав такі запевнення від Шарона. Він повідомив, що його посланець Ентоні Зінні, відставний генерал морської піхоти, залишиться на Близькому Сході і пояснив це так: “Я вважаю вельми важливим, щоб наша країна надала можливість для дискусії. Тож генерал Зінні залишиться там...”

Буш вважає, що Арафат має достатньо влади, щоб покласти край терористичним актам і він повинен цю свою владу використати. Президент Сполучених Штатів вимагає, щоб лідер Палестинської адміністрації недвозначно заявив, що не підтримує терористичної діяльності і використав свої можливості у цьому напрямку, зокрема, сили безпеки, для попередження терактів.

Оглядачі зазначають, що ніколи раніше президент Буш не покладав на Арафата прямої відповідальності за терористичні акти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG