Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: призначено дату проведення всеафганської асамблеї Лойя Джірґи


Афганістан: призначено дату проведення всеафганської асамблеї Лойя Джірґи

Прага, 1 квітня 2002 - У політичному житті Афганістану зроблено черговий важливий крок – призначено дату всеафганських зборів так званої Лойя Джірґи, на якій буде сформовано перехідний афганський уряд.

У зборах старійшин і провідних військово-політичних діячів, які заплановано провести з 10 – по 16 червня, візьмуть участь щонайменше 1500 представників усіх провінцій, племен і етнічних громад Афганістану, 160 місць зарезервовано для жінок. Понад 1000 делегатів буде обрано. Серед учасників асамблеї можуть бути і таліби, які відмовились від своєї колишньої діяльності. Про це повідомив на прес-конференції у Кабулі голова комітету зі скликання зборів старійшин Ісмаіл Касімі.

Проведення Лойї Джірґи було заплановане ще в грудні минулого року на конференції у Боні. На зборах має бути сформовано перехідний уряд Афганістану й обраного його керівника. Уряд, який замінить нинішню тимчасову адміністрацію Хаміда Карзая, перебуватиме при владі півтора роки. Він повинен розробити нову конституцію країни і підготувати загальні вибори.

Засідання Лойя Джірґи має відкрити колишній король Афганістану Захір Шах. З цього приводу голова комітету зі скликання зборів старійшин Ісмаіл Касімі зауважив: «У Боні була досягнута домовленість, що першу сесію Лойя Джірґи відкриє й головуватиме на ній його величність колишній король Афганістану Захір Шах».

Ісмаіл Касімі повідомив, що колишній король, після майже 30-річного перебування у вигнанні, прибуде до Афганістану 16 квітня.

87-річний Захір Шах мав приїхати з Італії до Афганістану ще минулого тижня, однак його переїзд перенесено за наполяганням Сполучених Штатів, які стурбовані його безпекою. За повідомленням інформаційних агентств, американські військові готують королівську гвардію з афганців, лояльність котрих не викликає сумнівів.

У квітні місяці американські військові інструктори мали б також приступити до вишколу афганських військовослужбовців для створення професійної армії Афганістану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG