Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідний конфлікт. Міжнародний суд в Гаазі і Бєлград


Близькосхідний конфлікт. Міжнародний суд в Гаазі і Бєлград

Прага, 2 квітня 2002 – Західні оглядачі продовжують коментувати ізраїльсько-палестинський конфлікт, зокрема триваючі терористичні атаки палестинських екстремістів-самовбивць проти ізраїльського цивільного населення. Газети порушують також проблему співпраці міжнародного суду в Гаазі з югославськими й зокрема сербськими керівниками у справі видання міжнародному трибуналові воєнних злочинців.

Коментуючи причини поглиблення ізраїльсько-палестинського конфлікту, газета «Вашінгтон пост» у редакційній статті наголошує на браку послідовної стратегії з боку керівництва Шарона. Застосування сили проти палестинців, підкреслює газета, лише провокує дальше насилля на Близькому сході й смерть цивільних осіб з обох боків.

Однак, як вважає газета, закінчення цього насилля більшою мірою залежить від палестинського лідера Арафата. Лише він залишається єдиним партнером у переговорах з Ізраїлем про припинення насилля. Без нього, закінчує газета, Ізраїль буде приречений продовжувати війну з палестинськими екстремістами, війну, яку виграти неможливо.

Британська газета «Дейлі телеґраф» у редакційній статті висловлює дещо інший погляд на цю проблему. Газета підкреслює, що після приходу до влади Шарона ізраїльські війська відновлюють окупацію щораз більшої кількості земель, які, згідно з угодою, підписаною в Осло, належать палестинцям. При цьому ізраїльський керівник покладається на силу зброї, що викликало, на думку газети, хвилю терористичних атак із боку палестинських екстремістів-самовбивць. Незважаючи на цю тактику, як вважає газета, Шаронові не вдалося гарантувати ізраїльтянам обіцяної безпеки, а поза межами Ізраїлю і далі шириться його погана репутація, як «різника».

Понеділковий випадок, у якому ізраїльські сили безпеки поранили у Бейт-Ялі п’ятьох іноземних демонстрантів, як додає газета, можуть лише поглибити це враження. Вихід із цього кровопролитного конфлікту газета бачить у дозволі палестинцям створити незалежну державу.

Цю ж думку повторює німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтуґ». Військова акція ізраїльських сил в Рамалі і на західному березі Йордану, підкреслює газета, не зупинить дальших терористичних атак палестинських екстремістів-самовбивць, а Ізраїль не зможе здобути перемоги у цій війні, хіба, що потрапить у ще глибшу ізоляцію. Газета визнає той факт, що за палестинською терористичною мережею стоїть Арафат. Дальша терористична діяльність цієї мережі і дальша міжнародна критика, як вважає газета, змусить врешті ізраїльське керівництво вивести війська з палестинських територій і піти на поступки.

Західна, зокрема європейська преса широко відгукується тим часом на драму, яка розгортається у Бєлграді у зв’язку з відмовою югославського керівництва видати міжнародному трибуналові в Гаазі воєнних злочинців, звинувачених в етнічних чистках під час громадянського конфлікту на Балканах. У цьому контексті варто навести відгук у німецькій газеті «Ді Вельт», яка підкреслює, що відмова від співпраці уже обійшлася Бєлградові в 40 мільйонів доларів затриманої фінансової допомоги. Загалом Бєлград очікує від Заходу й зокрема від США 120 мільйонів доларів. Ба більше, як підкреслює газета, позиція югославського керівництва може загальмувати інтеграцію Сербії до західної спільноти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG