Доступність посилання

ТОП новини

Питання, чи буде запрошено президента України Леоніда Кучму на празький саміт НАТО, все ще без відповіді


Питання, чи буде запрошено президента України Леоніда Кучму на празький саміт НАТО, все ще без відповіді

Брюссель, 2 квітня 2002 - Якщо виходити з того, що генсек НАТО Джордж Робертсон днями призначив нового керівника Центру інформації і документації у Києві (ним став Мішель Дюрей), то слід думати, що динаміка розвитку взаємин між альянсом і Україною не вповільнюється, а навіть набирає обертів - зокрема, якщо врахувати той факт, що буквально напередодні парламентських виборів в Україні до Брюсселя в штаб-квартиру НАТО прибув заступник голови Держдепартаменту США Річард Армітадж і поінформував послів країн-учасниць Альянсу про можливу причетність України до нелегального постачання зброї до Іраку (про це стало відомо з дипломатичних джерел НАТО), а також те, що 8 квітня наступне засідання Північноатлантичної Ради на рівні послів присвячуватиметься Україні.

Щоправда, багатьом тутешнім дипломатам і коментаторам ніяк не вдається з’ясувати, чому Україна потрапила в немилість і Північноатлантична Рада ніяк не визначиться – бути Кучмі під час празького саміту НАТО, чи ні. Нарікання на постачання зброї у Македонію позаду, непорозуміння вирішено, репліки деяких дипломатів НАТО: «Подивимось після виборів...» також уже не актуальні, позаяк ОБСЄ визнала вибори леґітимними. Тепер – нові «наїзди» на Київ щодо можливої, наголосимо – можливої, причетності України до експорту зброї в Ірак.

А тим часом, як стало відомо від українських посадовців, Україна вже дозріла, щоб у відносинах з НАТО піти досить далеко - аж до офіційної заявки про вступ в НАТО та виготовлення плану дій щодо членства в НАТО. Однак на цю тему мають відбутися закриті переговори й укладена попередня неформальна домовленість в рамках документа від вересня 95-го року «Дослідження щодо розширення НАТО».

В цьому контексті доречно навести приклад із Хорватією. Після таких неформальних переговорів хорватам сказали: якщо Хорватія зробить офіційну заявку, НАТО її офіційно відхилить. Щодо України вимальовується схожа картина. Київ знає, що він бажає від інтеграції у євроатлантичні структури, зокрема, в НАТО: насамперед, це безпека. Питання до НАТО: що бажає альянс від України у її співпраці?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG