Доступність посилання

ТОП новини

Пакистанський президент підтвердив арешт одного з лідерів Аль Кайди


Пакистанський президент підтвердив арешт одного з лідерів Аль Кайди

Прага, 2 квітня 2002 – Військовий лідер Пакистану генерал Первез Мушараф підтвердив сьогодні, що було заарештовано і передано до Сполучених Штатів одного з найвищих керівників терористичного угрупування Аль Кайда. При цьому генерал Мушараф зазначив, що він не до кінця впевнений у тому, що передана США особа дійсно є підозрюваним Абу Зубайдахом.

Виступаючи на прес-конференції в Кабулі сьогодні вранці, генерал Первез Мушараф заявив, що в числі двадцятьох іноземців, в основному арабів, затриманих минулого тижня у перебігу спільної операції з американськими службами, було заарештовано також і одного з керівників мережі Аль Кайда, Абу Зубайдаха. Однак генерал Мушараф сказав, що він не впевнений на 100%, що затримана особа дійсно є одним із керівників терористичної організації. Говорячи про спільні дії зі Сполученими Штатами, генерал Мушараф зокрема сказав:

«Сполучені Штати задоволені нашою співпрацею. Ми провели кілька акцій, в результаті яких ми затримали членів Аль Кайди, що прибули до Пакистану. Ми також провели спільні допити, і співпраця на тактичному рівні проходить добре».

Генерал Мушараф наголосив, що співпраця між Ісламабадом і Вашингтоном не включала наземних військ під проводом американців, що розташовані в Афганістані. «Сполучені Штати не зверталися до нас за дозволом увійти до Пакистану, і я гадаю, що це не є ані в інтересах коаліції, ані в інтересах Пакистану».

Щодо затриманого лідера Аль Кайди, то якщо його тотожність підтвердиться, він стане найвищим керівником терористичної мережі, що перебувають у попередньому затриманні в Сполучених Штатах. Абу Забайдахові тридцять один рік, він палестинець, що народився в Саудівській Аравії, і його підозрюють в організації щонайменше п’ятьох терористичних актів, в тому числі нападів на Всесвітній Торговельний Центр у Нью Йорку та Пентагон.

Інші затримані члени Аль Кайди повідомили, що Забайдах брав участь у невдалих терактах у міжнародному аеропорті в Лос Анжелесі та в п’ятизірковому готелі в Йорданії. До речі 2000го року йорданський військовий суд визнав Забайдаха винним у цих злочинах та у відсутності засудив його до страти.

Відомо також, що Абу Зубайдах входить до числа осіб наближених до голови цієї терористичної групи Осами бін Ладена. Про самого бін Ладена досі немає точних відомостей. Незважаючи на те, що Вашингтон наполягає на тому, що бін Ладен десь переховується, пакистанський лідер Мушараф говорить, що бін Ладен напевно загинув. «Ніхто не має доступу до нього, і ніхто не має інформації про нього. Я дійсно не знаю, він може бути живим, а може й загинув. Але якщо вам цікава моя думка, то я гадаю, що він загинув». За однією з версій бін Ладен переховується саме у Пакистані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG