Доступність посилання

ТОП новини

Як готується Прага до саміту НАТО? Про це в розмові з уповноваженим Уряду Чеської Республіки з підготовки саміту Александром Вондрою


Як готується Прага до саміту НАТО? Про це в розмові з уповноваженим Уряду Чеської Республіки з підготовки саміту Александром Вондрою

Прага, 2 квітня 2002 –

О.Пеленська: Пане Посол, зовсім недавно газета «Право» опублікувала ваш коментар стосовно того, що в Празі під час саміту ймовірно може також відбутись і саміт НАТО-Україна. На чому будуються ці припущення?

А.Вондра: Чеська Республіка є тільки країною-господарем саміту. Програму ми готуємо спільно з Північно-Атлантичним Альянсом. А через те питання, скільки ще двосторонніх самітів тут буде проведено, вирішуватиметься в рамках Альянсу або ж між НАТО і партнерськими країнами. У Празі відбудеться самміт НАТО і саміт Євроатлантичної Ради з питань партнерства, разом це 46 країн. Між ними є Україна й Росія, звичайно, якщо вони приймуть запрошення. Але чи дійде до інших зустрічей в рамках цього саміту, зокрема, до саміту НАТО – Україна, то це питання залишається відкритим, воно ще не є вирішеним. І залежатиме воно від подальшого розвитку переговорів між Україною та НАТО, НАТО і Росією, котрі ще тривають. Моє передбачення, що результати цих переговорів матимемо десь до середини весни чи літа. Звичайно, що Чеська Республіка готова прийняти в себе і таку зустріч, якщо, зрозуміло, про це буде домовлено.

О.Пеленська: Пане Посол, наступного року, ймовірно, дійде до розширення Європейського Союзу, цієї осені в Празі йтиме про розширення НАТО. Де в цих процесах ви бачите Україну: на захід від Росії чи більше на сході Європи?

А.Вондра: Мені як господареві саміту НАТО не личить давати оцінку, куду належить Україна. Про те, куди вона належить чи прагне належати, вирішує сама Україна. Ця приналежність відбивається в тому, як і з ким держава утримує довготривалі стосунки. Україна є членом багатьох міжнародних організацій і може вступати в дальші. Якщо Україна схоче вступити в НАТО чи до Європейського Союзу, про що ви згадуєте, а ці об’єднання також цього прагнутимуть, тоді ця співпраця має сенс. Та все одно ми говоримо про довгу дорогу попереду.

О.Пеленська: Яку роль ви віддаєте Україні в процесі зміцнення безпеки в Європі?

А.Вондра: Я вважаю, що Україна є надзвичайно важливою державою. І всі євроатлантичні країни заінтересовані в тому, щоб Україна утримувала партнерські й дружні стосунки з Заходом. Ці країни зацікавлені також в тому, щоб Україна утримувала стабільні стосунки з Росією. Україна – велика держава, що лежить між Росією і нами, і зрозуміло, на цій позиції вона може відігравати надзвичайно важливу, навіть ключову роль. Тому важливо, щоб Україна залишалась самостійною суверенною державою, котра утримує дружні й партнерські стосунки з навколишніми країнами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG