Доступність посилання

ТОП новини

Хто виграв вибори в Україні? Західна преса не дає однозначної відповіді


Хто виграв вибори в Україні? Західна преса не дає однозначної відповіді

Прага, 2 квітня 2002 – Парламентським виборам в Україні присвятили увагу головні західні інформаційні канали, велика кількість коментарів з’явилася також і у пресі. Незважаючи на те, що результат виборів аналітики прогнозували заздалегідь, оглядачі з цікавістю стежили і за підготовкою до виборів, і до самої процедури і до підрахунку голосів. Вони широко коментують порушення під час виборів та звертають увагу на те, що попри те, що більшість голосів отримав блок реформатора Віктора Ющенка, адміністрація президента не втрачатиме свій вплив в парламенті.

За результатами підрахунку вже майже всіх голосів блок «Наша Україна» набрав майже вдвічі більше голосів, ніж пропрезидентський блок «За єдину Україну». Однак деякі західні оглядачі вважають, що Леонід Кучма все ж таки переміг у виборах. «За всіма ознаками, пише у редакційному коментарі британський щоденник Файненшиал Таймс, - партії, пов’язані з президентом Леонідом Кучмою, авторитарним правителем України, і надалі матимуть панівну позицію в парламенті».

«Віктор Ющенко ще раз довів, що він є найпопулярнішим політиком країни, але йому не вдалося послабити кліку скорумпованих бізнесменів та бюрократів, що оточують Леоніда Кучму. Це не віщує нічого доброго ані для демократії, ані для економічної модернізації України», - вважає автор редакційного коментаря, що його вміщує впливовий британський щоденник.

Багато оглядачів звертають увагу на порушення під час виборів, завдяки яким, на думку деяких оглядачів непопулярний пропрезидентський блок зміг отримати третє місце на парламентських перегонах. Організація з Безпеки та Співпраці в Європі підкреслює, що на виборах були серйозні порушення, а самі вони проходили в атмосфері недовіри. «Ми розчаровані тим, що український уряд не створив однакових умов для всіх політичних партій у передвиборчій боротьбі», - цитує американський часопис Вашингтон Таймс заяву ОБСЄ. Також американський щоденник детально знайомить своїх читачів із думками міжнародних спостерігачів, які обурювалися умовами, в яких проходили вибори.

Лондонський коментатор із Файненшиал Таймс висловлює занепокоєння тим, що демократії в Україні було завдано чергового удару. Найбільше занепокоєння британського оглядача викликає не стільки спроможність державної адміністрації маніпулювати виборами, стільки її загальний вплив на всі прояви життя в Україні. «Люди живуть у страху перед бюрократією, чи то поліцією чи то податковою службою. Намагання протистояти цій машині вимагає великої сміливості, як з’ясував це до свого нещастя загиблий журналіст Георгій Гонгазде», - веде далі британський щоденник. Те, що ця система не зміниться і після виборів, оглядачі вважать головною поразкою для української демократії.

Тим часом американський щоденник Інтернашинал Гералд Тріб’юн додає більшого оптимізму до загальної картини. Кореспондент часопису вважає, що незважаючи на тиск уряду та попередження від російських політиків, українські виборці обрали прозахідний блок, і з’явилася реальна можливість змінити розклад сил у парламенті і створити в ньому робото спроможну працездатну більшість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG