Доступність посилання

ТОП новини

Коментатори прогнозують непрацездатний уряд в результаті виборів


Коментатори прогнозують непрацездатний уряд в результаті виборів

Прага, 3 квітня 2002 – Більшість західних коментаторів розходяться у думках, щодо того, хто отримав перемогу на парламентських виборах в Україні. Одні вважають, що поява великого прореформаторського блоку в парламенті – уже велика перемога, інші говорять про поразку демократії, оскільки пропрезидентський блок посів друге місце, треті відзначають зменшення впливу комуністів. У чому погоджується більшість аналітиків, так це у тому, що з таким парламентом буде важко створити працездатний уряд.

Коментуючи результати виборів, американський дослідник Збишко Табернацький говорить, що парламент буде поділений між трьома основними групами: правоцентриськими реформаторами, пропрезидентськими силами та комуністами. На думку американського коментатора, такий розклад, хоча й означає, появу міцної прореформаторської групи депутатів, вперше в історії України, вона зробить роботу будь-якого уряду надзвичайно складною.

Створення сильної прореформаторської більшості у новому українському парламенті буде важким, якщо не сказати майже неможливим завданням, вважає американський аналітик Збишко Табернацький. Найбільш ймовірним сценарієм для створення реформаторської більшості він вважає угоду між блоком Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко, з тим, що пізніше до них міг приєднатися і Олександр Мороз із своєю Соціалістичною партією. Така коаліція мала би чітке анти-кучмівське спрямування, але саме цього і намагався уникати лідер блоку Наша Україна Віктор Ющенко.

З іншого боку, доброю новиною для демократичних та реформаторських сил є те, що пропрезидентські сили не змогли набрати більшості, а негативне ставлення до президента з боку комуністів означатиме можливість відновлення процедури імпічменту.

Канадський політолог із Торонтського Університету Тарас Кузьо також відзначає, що для президента призначення нового уряду буде болісним процесом. «Я гадаю, що президент намагатиметься контролювати уряд настільки, наскільки це можливо. Для президента це життєво важливо, оскільки він намагається вибрати спадкоємця, який би захистив його від судового переслідування. Така людина – це звичайно хтось із уряду, або з парламентської більшості, але вона не є пропрезидентською».

На думку Тараса Кузя, парламент не створить постійної більшості, і вона складатиметься ситуативно. «Блок Ющенка напевно співпрацюватиме з деякими пропрезидентськими партіями у питаннях реформ та приватизації. Але з інших питань вони не співпрацюватимуть. Ющенко також сказав, що він ніколи не співпрацюватиме із Соціал-Демократами та комуністами. Щодо пропрезидентських партій, то вони готові до співпраці з усіма, і ми вже побачили це, коли для того, щоб вигнати Ющенка, олігархи об’єдналися з комуністами», - говорить Тарас Кузьо.

Найнегативнішу оцінку результатам виборів дає британський часопис Таймс. У редакційному коментарі британського видання мовиться, що результат виборів не міг бути гіршим. Реформатори не виграли, уряд не програв, а комуністи і незалежні депутати утримують баланс влади. На думку британських оглядачів, це може означати лише одне – подальші сварки, економічний застій, корупцію та політичну нестабільність. У зв’язку з цим двері до Європейського Союзу та НАТО залишаться для України щільно зачиненими, вважає оглядач часопису Таймс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG