Доступність посилання

ТОП новини

Учасники Женевської зустрічі про демократизацію і стабілізацію становища в Афганістані


Учасники Женевської зустрічі про демократизацію і стабілізацію становища в Афганістані

Прага, 4 квітня 2002 – Установлення демократії в Афганістані, наладнання діяльності державних органів, а також економічна й політична стабілізація були головними темами порядку денного зустрічі представників провідних західних країн у Женеві. Учасники наради, як підкреслюють оглядачі, вперше дійшли конкретних домовленостей у справі відбудови державних структур в Афганістані.

Учасники Женевської конференції вперше розписали обов’язки між країнами Європейського союзу і Сполученими Штатами у наданні Афганістанові конкретної допомоги у побудові якісно нових державних структур, які в майбутньому мали б забезпечити установлення демократії і політичну та економічну стабілізацію країни. Згідно з координаційним планом, головну допомогу у створенні збройних сил і прикордонної служби Афганістану нададуть Сполучені Штати. Ця ділянка державних структур, як очікують, вимагатиме найбільше коштів, зусиль і часу. Далі, Німеччина займеться створенням поліцейських сил країни, а Італія допоможе наладнати діяльність органів юстиції. Тим часом Великобританія разом із тимчасовою адміністрацією Карзаї займеться створенням спеціальних органів і підрозділів, які поведуть боротьбу із наркобізнесом, зокрема з виробництвом і вивезенням з Афганістану опію й гашишу.

Учасники Женевської конференції вперше ухвалили детальний план створення національної армії, до складу якої увійдуть 60 тисяч військовослужбовців кількох наземних родів військ. Фактично перші кроки у цьому напрямку зроблено вже до нинішньої наради в Женеві. Якраз цими днями нещодавно створене міжнародне військове училище в Кабулі закінчило шеститижневу підготовку перших 600-т військовослужбовців урядових військ, які відтепер становитимуть ядро Першого батальйону Афганської національної гвардії.

Незважаючи на величезний досвід ведення війни, що тривала тут понад 20 років, афганці мають цілком недостатню військову підготовку або не мають жодної. Значна кількість солдатів після шести тижнів в училищі не отримала атестації. Журналісти цитують одного із британських офіцерів-інструкторів військового училища, який найгіршою проблемою вважає брак дисципліни й дезертирство серед військовослужбовців нової афганської армії, яка мала би стати основою державного порядку. Однієї суботи вранці, розповідає інструктор, офіцери ствердили брак 150-ти солдатів із шестисот, які втекли з якихось ближче не вияснених релігійних причин. Багато з них повернулися, проте саме так, за словами британського інструктора, виглядає зокрема підготовка нової афганської армії.

Найближчим часом західні фахівці розпочнуть підготовку афганських поліцейських сил та органів юстиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG