Доступність посилання

ТОП новини

В сербському парламенті у середу стався досі небачений скандал: позбавлено слова главу держави Воїслава Коштуніцу. Як це сталося


В сербському парламенті у середу стався досі небачений скандал: позбавлено слова главу держави Воїслава Коштуніцу. Як це сталося

Белград, 4 квітня 2002 – Коштуніцу запросили на сесію парламенту для того, щоби пояснив подробиці угоди про перебудову сербсько-чорногорської конфедерації. Цю угоду окремі бєлградські оглядачі вважають м’яким або сповільненим розірванням шлюбу партнерів, які уже кілька років живуть в окремих квартирах.

Коштуніца відповів листом у якому мовиться, що він готовий звернутися до депутатів на завершення дебатів. Усі за винятком його партії це назвали образою Парламенту. Окремі депутати вимагали, щоби глава держави подав у відставку.

Коштуніца на критики відповів на черговій щомісячній конференції для преси, яку провів сьогодні.

Президент Югославії, по-перше, ствердив, що країні не загрожують новими санкціями ні Сполучені Штати ні Європейський союз. По-друге, він повторив що нікого не треба видати до Гааги поки не буде ухвалено закон про співробітництво з Міжнародним трибуналом. По-третє, сказав, що не буде звертати увагу на тих, хто його ображав у парламенті. Усе-ж, Коштуніца зазначив, що в парламенті є багато простацтва, неуцтва та елементарної політичної неосвіченості.

Правду кажучи, в цьому не важко погодитися з Коштуніцею.

Нарешті, глава держави висловив сподівання, що угоду про перебудову буде ухвалено в усіх трьох парламентах, а саме – Сербії, Чорногорії і Югославії. Нагадаємо, що він ще два тижні тому сказав, що подасть у відставку у разі якщо угоду не буде ухвалено. Сьогодні він відзначив, що ще рано говорити про відставку.

Сербську громадськість хвилює ще одна тема: коли буде заарештовано групу колишніх урядовців, яких Гаазький трибунал звинувачує у скоєнні воєнних злочинів?

Цікаве пояснення дав прем’єр-міністр Зоран Джінджич. Він сказав, що його десять років називали шпигуном і зрадником й не хоче, щоби його так називали через видачу когось із звинувачених. Отож, він чекає, щоби відповідне рішення підписав хтось із союзних урядовців.

Іншими словами, не важко дійти висновку, що Белград ще певний час буде відкладати видачу звинувачених.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG