Доступність посилання

ТОП новини

В Афганістані викрито змову проти уряду і заарештовано її учасників


В Афганістані викрито змову проти уряду і заарештовано її учасників

Прага, 4 квітня 2002 – В Афганістані було заарештовано сотні людей, яких підозрюють у спробі скинути нинішній уряд Хаміда Карзая. Про арешти, що відбулися на початку тижня, сьогодні повідомив один із чільних урядовців Афганістану. З країни поки що надходять суперечливі дані про те, скільки точно людей було заарештовано.

Змова, про яку повідомив генерал Дін МугаммАд Джурат із міністерства внутрішніх справ Афганістану, була поки що найсерйознішою спробою скинути нинішній уряд країни. Генерал заявив, що понад 200 заарештованих були членами радикального ісламського угрупування Хезб-і-Ісламі, що його очолює колишній прем’єр міністр Афганістану Ґулбуддін Хекматяр.

Інший урядовець Афганістану повідомив про те, що змовники, яких за його словами було 350, готували заколот із метою зірвати обрання нового уряду, що має відбутися у червні цього року. Речник міжнародних сил безпеки в Афганістані Ніл Пекман заявив, що міжнародні сили не брали участі в арештах і були попереджені про них. Афганські офіційні особи не повідомляли, які докази вони мають щодо участі заарештованих у змові, але речник міжнародних сил заявив, що у заарештованих було знайдено зброю, і деякі з них є членами пакистанського радикального угрупування, що підтримує колишнього афганського прем’єра Хекматяра.

На думку аналітиків, масові арешти можуть ще сильніше дестабілізувати ситуацію в Афганістані. Говорить керівник Афганської служби Радіо Свобода Радіо Вільна Європа Заріф Назар: «Це, звичайно, погані новини. Ці арешти не підуть на користь мирному процесу. Колишній прем’єр Афганістану Ґульбуддін Хематяр нещодавно заявив в інтерв'ю нашому кореспонденту, що він боротиметься проти іноземних військ в Афганістані, і що вони навіть надаватимуть допомогу Талібану у боротьбі проти іноземних солдат».

«Але поки що важко сказати, що саме відбувається в Афганістані, бо повідомлення, що надходять з країни, є дуже суперечливими. Ми навіть не знаємо, скільки точно людей було заарештовано», - сказав керівник Афганської служби Радіо Свобода Заріф Назар.

На думку інших експертів, арешти можуть посилити конфлікт між різними етнічними групами в Афганістані, оскільки таджики, які належать до північного альянсу, контролюють головні посади в міністерстві внутрішніх справ, а пуштуни, до яких належить колишній прем’єр Хекматяр, є найчисельнішою етнічною групою Афганістану. Сам Хекматяр втік до Ірану після того, як Талібан взяв столицю Афганістану у 1996 році, і, де він перебуває зараз, залишається невідомим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG