Доступність посилання

ТОП новини

Нинішні вибори до Верховної Ради, як вважають німецькі експерти, покращили імідж України в світі


Нинішні вибори до Верховної Ради, як вважають німецькі експерти, покращили імідж України в світі

Берлін, 5 квітня 2002 - Принаймні такої думки дотримується німецький політолог, професор Кельнського університету Герхард Сімон.

Позитивним моментом парламентських виборів, як зауважив німецький політолог Герхард Сімон, стало те, що люди в Україні продемонстрували високу політичну зрілість: вони проголосували за блок колишнього прем'єра Віктора Ющенка, незважаючи на те, що під час передвиборної кампанії він та його прихильники мали лише обмежений доступ до засобів масової інформації.

“Тобто, українські виборці виступили за краще майбутнє, за виважені реформи. Люди в Україні не бажають повернення до комуністичного минулого і не хочуть бачити в парламенті партії, що стоять на радикальних позиціях.” Як зауважив Герхард Сімон, результати виборів до Верховної Ради продемонстрували також невдоволення людей нинішньою ситуацією.

“Зрозуміло, що Кучма та партії, які його підтримують, зазнали поразки, оскільки тепер у них немає більшості в парламенті. Верховна Рада нового скликання вже навряд чи буде кишеньковим парламентом президента”, - вважає Герхард Сімон. Він висловив переконання, що тепер не вдасться протягнути через парламент рішення всеукраїнського референдуму 2000-го року, які передбачають зменшення повноважень Верховної Ради.

Водночас, як зазначив німецький політолог, нинішні вибори продемонстрували, що в Україні досі не функціонує система політичних структур.

“Ще потрібно багато зробити для того, аби можна було говорити про ефективну партійну систему в Україні, політичний плюралізм, про дійсно незалежні засобі масової інформації.” Герхард Сімон звернув увагу на порушення під час виборчого процесу, маніпуляції, на часто “примітивні проблеми”, такі як нестача урн для голосування, черги перед виборчими дільницями. В країнах із розвинутою демократією такого навіть не можна собі уявити. Підсумовуючи, німецький політолог, професор Кельнського університету Герхард Сімон сказав:

“Мені здається, що народ України готовий до демократії, але в країні досі не має еліти, яка могла б запропонувати політичну систему, яку можна було б назвати дійсно демократичною”, - вважає Герхард Сімон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG