Доступність посилання

ТОП новини

Варшава: На осінніх виборах до органів місцевого самоврядування у Польщі можуть мати шанс антизахідні радикали-популісти


Варшава: На осінніх виборах до органів місцевого самоврядування у Польщі можуть мати шанс антизахідні радикали-популісти

Варшава, 8 квітня 2002 - Польські політичні еліти якийсь час легковажили наростанням у бідних прошарках суспільства – у селах, малих містечках антиєвросоюзівських настроїв. Скоріше фольклорними вважали і політиків, які репрезентують їх у парламенті. Але останні події, а точніше конгрес Самооборони, який відбувся у Варшаві минулої неділі, показав – вплив популістів у суспільстві зростає. Цьому сприяє важка економічна ситуація і ріст безробіття. На такому тлі лідер Самооборони, радикальної селянської партії, яка проголосила не прозахідну, як уряд, а просхідну політику, може справді вивести народ на вулиці. Так, як, зрештою, він обіцяв це зробити на конгресі його партії минулої неділі, сьомого квітня. Лєппер переконаний, що радикали – антизахідники візьмуть більшість на осінніх виборах до органів місцевого самоврядування. А посівши владу в провінціях , незабаром візьмуть її в усій Польщі. Лєппер каже, що Самооборона – це перст божий на те, що чинять у Польщі слуги Брюсселя, як він називає нинішній уряд. Лунали погрози , зокрема , на адресу батька польських реформ Лєшка Бальцеровича, який, за словами лідера радикальної Самооборони , решту життя проведе в таборі праці, коли прийде до влади народ. Антипольською бандою назвав Лєппер і Міхніка, головного редактора “Газети Виборчої”, і міністра національної оборони Шмайдзінського. Лєппер підважив сенс вступу Польщі в Євросоюз і проголосив політику просхідну – треба так розуміти на інтеграцію з Росією. До речі, ще тоді, коли Лєппер був менш відомий , його не раз бачили у Варшаві на Бельведерській, де розміщене посольство Російської Федерації.

Але якщо ще рік тому вважалося, що Лєппер і сили , які його підтримують, – це так собі, політичний фольклор, то нині видно, що вони можуть мати значний вплив на результати осінніх виборів до місцевих органів влади. Складність у тому, що крім виборів передбачається ще й референдум на тему вступу Польщі в Євросоюз. Прем’єр Лєшек Міллєр занепокоєний. Він сказав, що в разі, якщо гору візьмуть популісти і поляки більшістю голосів висловляться проти вступу Польщі в Євросоюз, то для нього це означатиме програш уряду. А уряд, який програв, повинен іти в відставку.

Польський прем'єр все ж висловлює надію на мудрість поляків. Одначе разом з тим, він стурбований .Найгірше для Польщі було б, вважає Міллєр, якби термін розширення Євросоюзу був перенесений. А в кулуарах, мовляв, говорять або січень або грудень 2004-го року. Січень це не те, що грудень. Спізнення процесу європейської інтеграції означатиме ще більший ріст впливу у Польщі антизахідних настроїв. Бо становище в сільському господарстві дуже складне , так само в важкій промисловості. Без дотації Євросоюзу провести реструктуризацію в цих галузях не вдасться. А значить буде зростати безробіття , будуть бідніти люди, які стануть потенційним підпертям радикалів на кшталт Лєппера і його Самооборони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG