Доступність посилання

ТОП новини

Програш кримських комуністів


Програш кримських комуністів

Симферополь, 9 квітня 2002 - У вівторок парламентська газета “Кримскіє ізвєстія” видрукували низку привітань Леонідові Грачу, в тому числі – і від мера Москви Юрія Лужкова, - з нагоди його, цитую: “визначної перемоги на виборах”, кінець цитати. Утім, місцеві спостерігачі висловлюють думку, що насправді Леонід Грач і загалом кримські комуністи на цих виборах програли.

За попередніми даними, до кримського парламенту обрано 25 представників комуністичного Блоку Грача. Сам Леонід Грач, як і його перший заступник Юрій Корнилов поки що до Верховної Ради автономії не потрапили. І це, як вважають місцеві спостерігачі є найяскравішим проявом поразки кримських комуністів. Нагадаю, що у листопаді минулого року Леонід Грач публічно заявляв, що проведе до Верховної Ради АРК не менше 60 своїх прихильників і знову стане спікером.

Утім, цього разу Блок Грача, не тільки не взяв 60-відсотковий рубіж, він не подолав і висоту, завойовану комуністами на минулих виборах – 34 мандати. Більше того, як відзначає кримський аналітик Микола Семена, серед тих 25 новообраних депутатів, які представляють Блок Грача, лише частина – комуністи. Щонайменше 5-6 осіб – безпартійні керівники, які тепер орієнтуватимуться на виконавчу владу, контроль над якою Леонід Грач із такими результатами тепер не отримає.

Ще один неприємний підсумок для кримського спікера – лише один комуніст став мером – у Бахчисараї переміг Віталій Курбатов, ще один – безпартійний Олег Осадчий, якого підтримував Блок Грача – виграв вибори міського голови Керчі. Оце й усе, на що можуть розраховувати комуністи в Криму. Невдачею можна вважати і той факт, що від 10 кримських мажоритарних округів до Верховної Ради України потрапив лише один член КПУ – Віктор Мироненко, який балотувався в окрузі №8.

Єдиною розрадою можуть виглядати результати голосування кримчан у багатомандатному загальнодержавному окрузі, де за комуністів на території АРК голосували близько 34% виборців. Але, це – лише на перший погляд, бо у порівнянні з попередніми виборами - КПУ втратила у Криму понад 6% голосів. Схоже, вітати лідера кримських комуністів Леоніда Грача – немає з чим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG