Доступність посилання

ТОП новини

Європейський Союз, стурбований припиненням експорту нафти з Іраку в США. Це може спричинити ланцюгову реакцію щодо постачання нафти країнами ОПЕК в ЄС


Європейський Союз, стурбований припиненням експорту нафти з Іраку в США. Це може спричинити ланцюгову реакцію щодо постачання нафти країнами ОПЕК в ЄС

Брюссель, 9 квітня 2002 - Черговий заклик Іраку до організації країн експортерів нафти (скорочено ОПЕК) припинити експорт нафти в США та країни ЄС не залишилися поза увагою політичного керівництва Європейського Союзу. Нині цій темі було присвячене спеціальне засідання Європейської Комісії.

Іран та Ірак вже не вперше протягом загострення близькосхідної кризи закликають організацію країн експортерів нафти припинити постачання нафти до США та країн Європейського Союзу, аби вони змусили Ізраїль погасити конфлікт із палестинцями.

Кілька днів тому ЄС ще не дуже переймався цим і речник Єврокомісії у справах енергетики Жіль Гантіле в інтерв'ю для радіо “Свобода” зазначив, що країни ОПЕК повинні дотримуватись своїх зобов'язань і не перевищити планку цін на нафту більш, як 28 доларів за барель. Але коли Ірак,котрий постачав у США 2 мільйона барелів щоденно (3 % від світового видобутку), Євросоюз також забив на сполох. Стратегічних резервів у країнах ЄС може вистачити не більше ,як на 90 діб. Особливо таким становищем стурбована Італія. Вона одержує лише з Лівії 50% нафти. Можливе перекриття Лівією нафтового крану призведе до грандіозних економічних збитків.

В Єврокомісії почали лунати пропозиції форсувати “Російсько-Європейський еннергодіалог”. Але експерти від нафти, зокрема бельгійський представник відомої нафтової компанії “ФІНА” Флюр де Кейзер для радіо “Свобода” сказав наступне: “ Якість нафти з країн ОПЕК не порівняти з якістю російської нафти. “ФІНА” вже має сумний досвід співпраці з російськими нафтовиробниками під час війни в Перській затоці. І хоча тоді нафту вдалось купити за 17 доларів за барель, більш як 30% відсотків російської нафти у зв'язку з її низькою якістю довелось використати для виготовлення смоли, а саму нафту рафінувати, чи то-пак переробляти тричі ,аби одержати необхідну якість бензину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG