Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід: сумний калейдоскоп крутиться далі


Близький Схід: сумний калейдоскоп крутиться далі

Прага, 9 квітня 2002 — Ізраїль вивів свої війська з двох палестинських міст — як уважають, під очевидним тиском Сполучених Штатів Америки, що їхній держсекретар Колин Пауел здійснює зараз поїздку Близьким Сходом. Президент США Джордж Буш називає це «лише початком», Європейський Союз теж вимагає негайного повного виведення ізраїльських військ із палестинських територій, а Німеччина пропонує власний мирний план. Ізраїль тим часом, відступивши з Калькілії й Тулькарма, посилив свої операції в інших місцях — такий короткий підсумок останніх подій навколо Близького Сходу.

Відразу тринадцять загиблих у замінованому будинку ізраїльських військовослужбовців — такий результат найсумнішої для Ізраїлю за останні півтора року воєнної операції в таборі палестинських біженців у Дженіні на Західному березі Йордану. Це сталося через кілька годин по тому, як ізраїльтяни вивели свої війська з міст Калькілії й Тулькарма. Натомість посилено блокаду цих міст, війська залишилися в інших, зайнято нові палестинські території, триває протистояння навколо храму Різдва Христового в Вифлеємі. Скільки гине палестинців, ніхто не береться злічити напевно.

А прем’єр-міністр Ізраїлю Арієль Шарон знову заявив у вівторок: «Кампанія триватиме, … доки ми не виконаємо повністю рішення кабінету міністрів, що вимагає знищення інфраструктури терористичних угруповань».

Так що відведення ізраїльських військ із двох палестинських міст у світі сприйняли без особливого натхнення. Президент США Джордж Буш, коментуючи це, вже вкотре повторив свою вимогу до Ізраїлю — вивести всі війська з палестинських теренів негайно. Але й від арабського світу він вимагає рішуче засудити терористичну діяльність.

Ту саму позицію США висловив і державний секретар Колин Пауел. Виступаючи в вівторок у Єгипті (де його зустріли численними протестами, в першу чергу через те, що він не поїхав відразу до Ізраїлю), Пауел наголосив на необхідності зупинити тероризм: «Закликаю всіх керівників арабських держав, всіх палестинських керівників, щоб вони сказали своїм народам, народам усього світу: час припинити таку діяльність…», – заявив він.

Пауел, що здійснює подорож Близьким Сходом, намагаючись досягти там миру, тепер дещо змінив свої плани — він збирається прибути до Ізраїлю раніше, вже в четвер. Він також уперше твердо висловив своє бажання зустрітися й із керівником Палестинської автономії Ясиром Арафатом, що досі перебуває в ізраїльській облозі в своїй штаб-квартирі в Рамаллі. Пауела Ізраїль таки допустить до Арафата — на відміну від делегації Євросоюзу, яка минулого тижня до палестинського керівника не дісталася.

Європейський Союз тим часом теж засуджує ізраїльську воєнну кампанію на палестинських теренах — але не забуває й про відповідальність Арафата за нинішній перебіг подій.

Німеччина ж готується запропонувати новий мирний план — як підтвердив неназваний чільний німецький урядовець, ідеться про пропозиції спільної політики ЄС щодо Близького Сходу.

План із семи пунктів, що його офіційно подасть міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фишер на засіданні своїх колеґ із Євросоюзу наступного понеділка, передбачає повне відокремлення ізраїльської й палестинської сторін, повне виведення ізраїльських військ із території автономії й ліквідацію там єврейських поселень — і створення «тимчасової» демократичної палестинської держави, вже по чому мають настати переговори про подробиці, як-то про точні кордони чи про Східний Єрусалим.

План Фишера, який уже має успішний досвід посередництва на Близькому Сході, також передбачає залучення міжнародних спостерігачів; учасниками нового мирного процесу мають стати не тільки США, а й Євросоюз, а також Організація Об’єднаних Націй і Росія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG