Доступність посилання

ТОП новини

Нині завершився візит держсекретаря МЗС України у справах інтеграції Олександра Чалого до Брюсселя, де він з групою українських експертів із питань права зустрівся з фахівцями - юристами ЄС


Нині завершився візит держсекретаря МЗС України у справах інтеграції Олександра Чалого до Брюсселя, де він з групою українських експертів із питань права зустрівся з фахівцями - юристами ЄС

Брюссель, 11 квітня 2002 -

С.Волинський:

Пане Чалий, якось Голова прес-служби Ради міністрів Європейського Союзу Норберт Швайгер в інтерв'ю для радіо “Свобода” зауважив, що імплементація договору про партнерство й співробітництво посувалась досить поволі, оскільки сторони тривалий час не могли порозумітися у визначеннях, термінології і чого прагне одна сторона від іншої. То чи не трапиться те саме у переговорах з європейськими юристами, стосовно однакового розуміння, що таке організована злочинність, корупція, тероризм, методи боротьби з нею, що таке “чорні гроші” і шляхи їх відмивання, тощо?

О.Чалий:

Із постановкою питання погоджуюсь. Розбіжності в трактуванні різних видів злочинності існують. І не лише у нас. Ось ,приміром узяти поняття “тероризм”. В Ізраїлі його розуміють по своєму ,а в ЄС інакше, зокрема у випадку з Палестинською Автономією. І я з вами абсолютно згоден, що ,по-перше, Європейський Союз і Україна довгий час не йшли на співробітництво з питань боротьби з організованою злочинністю,тероризмом, оскільки це вимагає досить чітких зобов'язань. Але після терористичних подій 11 вересня становище у світі змінилося. Євросоюз активізував роботу “Європолу” – колективного поліцейського органу ЄС і під час нинішніх переговорів Україні вдалось домовитись про реальну співпрацю українських правоохоронних органів із “Європолом” і невдовзі ми започаткуємо переговори щодо підписання відповідної угоди.

С.Волинський:

Але Олександре Олександровичу, в усіх цивілізованих країнах світу існують фінансові розвідки, які стежать і викривають відмивання грошей, встановлюють відповідні банкові рахунки і об'єднуються на основі багатосторонніх домовленостей у міжнародну організацію по боротьбі з відмиванням грошей ГАФІ (штаб-квартира в Парижі). Двосторонні та багатосторонні угоди зобов’язують держав-членів ГАФІ обмінюватись потрібною інформацією. А в Україні становище виглядає таким чином: генпрокурор Потебенько робить запит в ГАФІ надати інформацію про наявність швейцарських банкових рахунків у нардепа Олександра Волкова та інших парламентарів (їх, список оприлюднювала “Україна кримінальна”), то такий запит спрямовується в корзину для сміття. Міжнародна фінансова розвідка ГАФІ не зобов'язана відповідати на якісь там запити ,оскільки між ГАФІ й Україною не має відповідних договорів, а по-друге, – сказав для радіо “Свобода” бельгійський співробітник Гафі Вілм де Брук,- кредит довіри до українських правоохоронців дуже низький.”

О.Чалий:

“Це моя особиста думка, але таке становище я б пояснив через брак певної культури адміністративної системи в Україні, бо таку структуру, тобто фінансову розвідку хочуть створити різні правоохоронні органи України: і МВС, і податкова інспекція,і СБУ, прокуратура. От і відбувається перетягування ковдри на себе. Але я сподіваюсь,що врешті-решт фінансова розвідка України буде створена.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG