Доступність посилання

ТОП новини

Американські правозахисні організації стурбовані численними порушеннями прав людини у центральноазійських країнах, колишніх радянських республіках


Американські правозахисні організації стурбовані численними порушеннями прав людини у центральноазійських країнах, колишніх радянських республіках

Нью-Йорк, 12 квітня 2002 – Нову увагу центральноазійські республіки привернули до себе у зв’язку з великою міжнародною економічною конференцією, яка щойно відбулася у Казахстані. Крім того, ці країни є новими стратегічними партнерами Сполучених Штатів, союзниками у війні проти тероризму.

У Киргизстані Сполучені Штати на запрошення місцевого уряду спорудили нову військово-повітряну базу, звідки американські літаки здійснюють човникові рейси до Афганістану. Президента Киргизстану Аскара Акаєва вважають сміливим реформатором, який обмежив владу монополій і заохочує вільну конкуренцію.

Але уряд Киргизстану, хоча вважається демократичним, переслідує дисидентів, нещодавно закрив дві опозиційні газети, а поліція, розганяючи демонстрацію в селі Кербен у березні місяці, вбила сімох людей і поранила 17. Уряд запевняє, що поліція почала стріляти, бо демонстранти вдалися до актів насильства. Але американська правозахисна організація Human Rights Watch отримала від киргизьких колег із столичного міста Бішкек відеозапис подій. Зі стрічки виходить, що поліція спочатку блокувала демонстрацію, а потім заходилася стріляти по беззбройних людях.

В Узбекистані американські збройні сили теж послуговуються гостинністю уряду і реконструювали військово-повітряну базу, пристосувавши аеродром до важких транспортних літаків і бомбардувальників.

Але в тій країні права людини порушуються систематично, якщо там взагалі можна говорити про права людини чи демократію. Численним порушенням прав людини в Узбекистані присвячено окремий великий розділ у звіті Державного Департаменту Сполучених Штатів, що його кожного року складають на вимогу Конгресу.

Таджикистан, економічно найзлиденніша країна регіону, залишається головним коридором для контрабанди героїну. Торгівля наркотиками стала частиною економіки країни, як подає “Нью-Йорк Таймс”.

У Казахстані, де проходив Євразійський Саміт Світового Економічного Форуму, президент Нурсултан Назарбаєв ув’язнив двох своїх провідних політичних суперників, засновників нової опозиційної партії під назвою Демократичний Вибір для Казахстану. Вони залишалися у в’язниці протягом саміту, попри прохання Сполучених Штатів та Європейського Союзу. Тим часом прем’єр-міністр Казахстану визнав, що на офшорний рахунок на ім.’я Назарбаєва покладено було понад мільярд доларів.

Авторитарне правління в тому регіоні становить проблему для Вашінгтона. Білий Дім критикує порушення прав людини, але намагається робити це таким чином, щоб не підважити тамтешніх урядів – союзників Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG