Доступність посилання

ТОП новини

Захід про причетність України до продажу Іракові систем ППО “Кольчуга”


Захід про причетність України до продажу Іракові систем ППО “Кольчуга”

Прага, 15 квітня 2002 – У понеділок з’явилися нові факти про можливе постачання іракському режимові Саддама Хуссейна української системи ППО “Кольчуга”. Спеціальне журналістське розслідування провів, зокрема, вашингтонський центр за громадську чесність. Скандальній темі присвячена також публікація в німецькій “Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ”.

Вашингтонський центр за громадську чесність знають у Сполучених Штатах як організацію, що має на своєму рахунку чимало розслідуваннь з міжнародним резонансом. Результатами розслідувань користуються і офіційні американські установи, і мас-медіа в багатьох країнах світу. До складу центру входить міжнародний консорціум журналістів із представників 40 країн – усі вони спеціалізуються на проведенні саме розслідувань.

Якщо ж говорити про щойно оприлюднене розслідування вашингтонського центру про нелегальні поставки українського озброєння Багдадові, то вартувало б сказати, що це лише частина ширшого розслідування, результати якого будуть оприлюднені ще цього року.

А поки що – лише початок. Насамперед звертає увагу на себе те, що автори розслідування – Філіп ван Нікерк, член згаданого міжнародного консорціуму з журналістських розслідувань, і Андре Верлой, штатний журналіст консорціуму, – скористалися наданими у їхнє розпорядження плівками майора Миколи Мельниченка, зокрема розмовою між Кучмою і тодішнім директором державної компанії “Укрспецекспорт” Малєвим і словами останнього про те, що на Україну, через анонімного йорданського посередника, з наміром придбати радарний комплекс “Кольчуга” вийшов Ірак. З розмови випливає, що Леонід Кучма не лише дав вказівку на продаж, а й погодився відправити до Іраку фахівців із підробними паспортами. Провести ж операцію належало тодішньому шефові Cлужби безпеки України Леонідові Деркачеві.

Варто зауважити, що американські журналісти, котрі провели спеціальне розслідування, згадуючи плівки Мельниченка, посилаються на звіт експерта з аудіозаписів Брюса Кеніґа з компанії Бек Тек, зокрема на висновки про те, що записи не зазнавали монтажу, а точніше – що фрази і речення не склеювалися за допомогою окремих звуків, слів або коротких фраз.

У розслідуванні наводяться слова речника оборонного розвідувального агентства Джіма Брукса про те, що справді Ірак має систему протиповітряної оборони “Кольчуга”, однак Брукс не зміг відповісти на запитання про те, чи вона вже розгорнута.

Офіційний представник державного департаменту Сполучених Штатів заявив, що у випадку підтвердження факту продажу зброї чи військового обладнання Іракові Вашингтон розгляне питання про санкції проти країн-порушників. Представник також заявив, що державний департамент кожне повідомлення про реалізацію Іракові озброєння розглядає з серйозним занепокоєнням.

У розслідуванні також наводиться погляд уже згадуваного речника оборонного розвідувального агентства Джіма Брукса, котрий висловився у тому сенсі, що не варто переоцінювати значення системи “Кольчуга”, оскільки рівень кваліфікації іракців не дозволяє їм протистояти координованій атаці.

За словами джерел із ООН, продовжують у своєму розслідуванні журналісти, котрі представляють вашингтонський центр за громадську чесність, вони знали про порушення Україною санкцій Об’єднаних Націй, але жодних конкретних доказів щодо Іраку вони не мають. Це питання, зазначають анонімні джерела з ООН, є дуже чутливим у сенсі тісних узаємин між Україною та Росією, яка є постійним членом Ради Безпеки, а саме цьому органові належить ухвалити політичне рішення з порушення санкцій.

І ще кілька цитат з іншої публікації – статті в німецькій “Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ” із приводу можливого продажу Іракові українських озброєнь. Часопис зазначає, що система “Кольчуга” дозволяє визначати місце знаходження американських літаків типу “Стелт”. З цією обставиною пов’язане, можливо, знищення в серпні минулого року американського безпілотного літака над Південним Іраком.

“Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ” підкреслює, що у випадку підтвердження звинувачень Кучма навряд чи зможе втриматися при владі. Тоді вірогідними стають дострокові президентські вибори. Такий погляд кардинально змінює політичну розстановку сил після парламентських виборів, а шанси головного опонента Кучми Ющенка посісти найвищу державну посаду значно зростають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG