Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську було урочисто відзначено 90-річчя з часу створення “Пласту”


В Івано-Франківську було урочисто відзначено 90-річчя з часу створення “Пласту”

Івано-Франківськ, 15 квітня 2002 – Українські скаути на Прикарпатті зараз є однією з найпотужніших громадських організацій для молоді. Новітня історія “Пласту” на Івано-Франківщині починається з весни 1990 року. В лавах українських скаутів зараз кілька сот юнаків та дівчат. Їхні осередки є практично в усіх районах області.

Варто також згадати, що перший у країні пластовий гурток з’явився навесні 1912 року. Він почав діяти у Львові під орудою Олександра Тисовського. Саме тоді українські гімназисти склали першу пластову присягу.

Пізніше саме пластуни стали основою легіонів Українських січових стрільців. Чимало з них воювало в лавах Української повстанської армії.

На сьогоднішній день пластунські станиці діють по всій країні. Незважаючи на не надто велике сприяння з боку держави, український “Пласт” розгорнув свою дієву інфраструктуру. Літні табори, мандрівки горами, дельтапланеризм, гірські лижі, а також подорожі річками та морем – усе це діяльність українську “Пласту”.

Окрім цього, важливим є також те, що в пластових домівках та таборах юнаки та дівчата різного віку вивчають українську культуру, звичаї та історію. Їх готують до самостійного життя згідно з заповітами засновника скаутського руху генерала Бейден-Пауела.

Велике значення цій організації надають у багатьох школах на Івано-Франківщині. Вона користується також дієвою підтримкою мера обласного центру Прикарпаття.

Пластуни ж тим часом під час святкування свого ювілею запрошували до своїх лав нових людей. Мабуть, тому більшість із учасників урочистого дійства були студентами та школярами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG