Доступність посилання

ТОП новини

Близькосхідний конфлікт. Афганістан


Близькосхідний конфлікт. Афганістан

Прага, 17 квітня 2002 – Західні оглядачі продовжують коментувати розвиток подій на Близькому Сході і перспективи політичного вирішення конфлікту. Західна преса повертається також до проблем Афганістану і позиції Сполучених Штатів у справі допомоги Афганістанові.

Серед численних коментарів на тему Близького Сходу з’являється чимало відгуків на реакцію арабського світу на ізраїльсько-палестинський конфлікт. Газета «Нью-Йорк таймз» містить коментар близькосхідного кореспондента британського журналу «Економіст» Макса Роденбека. Він пише, що пересічні араби нині ідентифікують себе з палестинцями більшою мірою, ніж будь-коли раніше, і пильно стежать за подіями на палестинських територіях. Багато з них вбачають в упередженому висвітленні цих подій місцевими засобами інформації пропаганду і маніпуляції. Арабські телестанції, серед них Аль-Джазіра, а також телеканал Хезболли демонструють однобокий підхід до подій, зображуючи конфлікт як геноцид проти палестинського народу, водночас виправдовуючи терористичні акти проти ізраїльського цивільного населення.

Газета «Уолл стріт джорнел» у своєму європейському виданні порушує подібну тему, аналізуючи деякі заяви базованого в Лондоні тижневика арабською мовою «Аль-Маджалла», який видає дружина палестинського лідера Арафата Суга. Суга висловила свою підтримку ідеї продовження терористичних актів, які здійснюють молоді палестинські екстремісти-самовбивці, і заявила, що для неї було б честю, якби її син узяв участь у такій операції. Такий погляд на терористичні акти самовбивць, як підкреслює газета, шириться нині в інших країнах арабського світу, що свідчить про спроби арабських лідерів зібрати політичні дивіденди від пропагування терористичних операцій самовбивць, незважаючи на той факт, що терор спрямовано проти цивільного населення. Від культивування такого підходу до самопожертв страждають передусім звичайні люди, чиї діти гинуть у терористичних актах, веде далі газета. Тим часом арабські лідери, які підбурюють до самовбивств, не посилають на них своїх дітей. У цьому контексті «Уолл стріт джорнел» наводить слова колишнього прем’єр-міністра Ізраїлю Ґолди Меїр, яка свого часу заявила, що «мир не може прийти на Близький Схід доти, доки араби не полюблять своїх дітей більше, ніж вони ненавидять ізраїльтян».

До цього слід додати також, що зі сторінок західних газет не сходить тема Афганістану. Приміром, газета «Вашингтон пост» у редакційній статті знову гостро скритикувала адміністрацію президента Буша за відмову послати до Афганістану американський миротворчий контингент саме тепер, коли ця країна залишається під загрозою дестабілізації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG