Доступність посилання

ТОП новини

Заява Олександра Жира щодо ситуації довкола постачання української зброї до Іраку


Заява Олександра Жира щодо ситуації довкола постачання української зброї до Іраку

Київ, 18 квітня 2002 – Сьогодні на прес-конференції в Києві голова тимчасової слідчої парламентської комісії з резонансних справ Олександр Жир наголосив, що ситуація довкола продажу української зброї до Іраку, справи Гонгадзе, Єльяшкевича та інших – це зовсім не виборчі технології. Це, на думку пана Жира, наслідок «злочинних дій» президента України Леоніда Кучми. Ці злочинні дії роблять Україну та українських громадян заручниками важких злочинів влади, переконаний голова слідчої комісії.

Голова тимчасової парламентської комісії з розслідування резонансних злочинів Олександр Жир наголосив, що фрагмент розмови президента України та покійного голови Укрспецекспорту Валерія Малєва на плівках майора Мельниченка пройшов експертизу американської фірми БЕК ТЕК. Експертиза засвідчила, що цей запис є справжнім, незмонтованим.

Я переконаний, сказав Олександр Жир, що дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої загинув Валерій Малєв, не є випадковою. Адже за 3 дні до загибелі адміністрація президента і сам президент мали інформацію про наявність у слідчої комісії матеріалів стосовно постачань до Іраку української зброї, зауважив пан Жир. Голова комісії повідомив і нові дані в цій принциповій для України справі.

Олександр Жир:

«Як, яким чином і через кого все проходило – це ті речі, про які я буду говорити лише у разі проведення офіційного слідства. Але якщо хтось уважає, що Валерій Малєв був єдиним чи головним свідком, він глибоко помиляється.

Я на сьогодні хочу проголосити, що правоохоронні органи України зобов’язані забезпечити посилену охорону колишнього голови Служби безпеки України Леоніда Деркача у зв’язку з цією справою. Чому я називаю прізвище Леоніда Деркача? Тому що він має фактично повну інформацію – я далі не буду поширювати цю тему, і прошу мене зрозуміти – щодо постачання української зброї до Іраку».

Олександр Жир єдиний вихід із ситуації бачить у тому, що Верховна Рада України 4-го скликання повинна терміново почати розгляд справи довкола постачання зброї до Іраку. Цю ідею вже підтримав лідер партії “Реформи і Порядок” Віктор Пинзеник. Потрібно дати оцінку діям президента, переконаний пан Жир, і відповісти на запитання – чи може Леонід Кучма надалі керувати державою.

Тим часом не відомо, чи сам Жир потрапить до нової Верховної Ради. Він подав скаргу до Верховного Суду України з вимогою порушити кримінальну справу проти голови Центрвиборчкому Михайла Рябця. Саме Рябець, за словами Жира, повинен відповісти за невиконання рішень Верховного Суду про перерахунок голосів у 35-му виборчому окрузі без урахування восьми дільниць, що і мало б зафіксувати перемогу пана Жира. На цей час поки що перемогу вже вдруге дістав висуванець блоку “ЗаЄдУ” Віктор Драчевський.

Під час підготовки цього матеріалу до нашої редакції зателефонував голова незалежної профспілки Нікопольського південного трубного заводу – це якраз округ пана Жира – Юрій Кузнєцов. Він повідомив, що колектив заводу, яким опікується Віктор Пінчук, збирається привезти до Києва людей, щоб пікетувати Верховний Суд та ЦВК на підтримку кандидата-заєдиста Віктора Драчевського. Деякі оглядачі роблять висновок, що влада робить усе можливе, аби не допустити Жира до парламентської трибуни.

Стосовно відомостей, оприлюднених головою комісії, я звернулася до Служби безпеки України з проханням прокоментувати ситуацію. Керівник прес-служби СБУ Олександр Скрипник сказав: «Ні, не можу я вам це прокоментувати. Ми збираємося взагалі в цілому реагувати на цю ситуацію з нібито продажем зброї Іракові, “Кольчуг” зокрема. Не далі як завтра буде в нас інтерв’ю з одним із керівників, який повністю всі акценти розставить у цьому питанні. Воно буде опубліковано в одній із газет, ми його на сайті нашому розмістимо. Ну, це не сьогодні, треба до завтрашнього дня дочекатися».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG