Доступність посилання

ТОП новини

Віфлеєм – Бейт Лехем – дім хліба...


Віфлеєм – Бейт Лехем – дім хліба...

Прага, 19 квітня 2002 – У ці дні довкола міста Віфлеєм точиться чимало гострих дискусій і ми отримуємо чимало інформації про протистояння на вулицях і під стінами стародавніх храмів. У місті священної історії, святому місці, де мав би бути спокій і мир, у ці дні стріляють і проливається невинна кров. Ми хотіли би розповісти про історію виникнення цього релігійного центру і про його сьогоднішній стан. У чому історична своєрідність Віфлеєма?

У Старому Заповіті, зокрема у книзі пророка Міхея сказано, « Ти ж, Віфлеєме-Єфрато, занадто малий єси, щоб бути між тисячами Юди. З тебе вийде мені той, хто має бути Володарем в Ізраїлі; його походження із давніх-давен, із днів споконвічних. Тому він лишить їх до часу, коли породить та, що має родити;...». Тобто, у цьому пророцтві йдеться про народження сина Божого у Бейт Лехемі, як називають Віфлеєм по старо-єврейскому, що означає Дім хліба. Це місто відоме також , як батьківщина видатного юдейського царя Давида. За Новим Заповітом – це місце народження Ісуса Христа.

Віфлеєм знаходиться в кількох кілометрах на південний-захід від Єрусалима, в плодючій місцевості, на двох пагорбах, схили котрих вкриті виноградниками.

Він є дуже стародавнім центром релігійного життя, заповітна мета паломництва. Храм Ісуса Христа з гротом Різдва збудований тут ще 326 року і зруйнований під час повстання самаритян, та перебудований 530 року під час правління імператора Юстиніана і також в ХІІ столітті за хрестових походів. З католицьких пам’яток у Віфлеємі виділяється церква Святої Катерини.

А що являє собою Віфлеєм сьогодні?

Нині у місті проживає до 60 тисяч мешканців. Паломників з усього світу приваблюють окрім церкви Різдва і храму Святої Катерини також грецький монастир по вулиці Ясельній, збудований на місці джерела, із якого під час битви з філістимлянами напився цар Давид. Поряд із храмом Різдва –францисканська церква, про яку так багато сьогодні говорять, вона збудована на місці , де за легендою стояв будинок Йосипа-теслі. Католики відзначили місце народження Ісуса в храмі Різдва срібною 14-кінцевою зіркою у 1717 році, тут є і вірменська каплиця, а з неї вхід до францисканського храму. Іконостас храму Різдва з різного дуба привезений 1744 року з Греції. Багато тут дарунків від Росії - дзвони, панікадила. У 1855 році, коли султан Туреччини надав переваги розпоряджатися у храмі Різдва Грецькій православній церкві, тут загострилися стосунки між конфесіями. Сьогодні всі великі конфесії знаходять періодичний консенсус і кожна святкує Різдво Христове у свій день. На вулиці Молочного грота стоїть церква, що збудована над печерою, де Марія годувала Ісуса і згідно з легендою кілька крапель молока пролилося на чорний камінь і він побілів. На жаль, сьогодні каміння Віфлеєма стає червоним від пролитої крові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG