Доступність посилання

ТОП новини

Скарбошукачі загрожують караїмському історичному кладовищу Балта-Тиймез


Скарбошукачі загрожують караїмському історичному кладовищу Балта-Тиймез

Симферополь, 23 квітня 2002 - Караїмська громада Криму вкрай стривожена нашестям скарбошукачів, діяльність яких загрожує знищенням священного кладовища караїмів Балта-Тиймез біля Бахчисарая. Про це йде мова у поширеній у Симферополі заяві лідерів караїмів – одного з найменших корінних народів Криму.

Місяць тому засоби масової інформації досить широко повідомляли про знахідку неподалік стародавнього печерного міста Чуфут-Кале під Бахчисараєм багатого на золоті і срібні монети скарбу. Нагадаю, що тоді горщик із монетами, які, на думку фахівців, належали місцевому купцю, знайшли кримські археологи під час планових розкопок і передали історичні цінності до симферопольського музею. І після цієї звістки до древнього кладовища караїмів Балта-Тиймез, яке розташоване поруч, ринулися десятки скарбошукачів, які нищать старовинні могили, значна частина надгробків котрих датовані ще 13-14, а деякі – навіть 2-3 століттям нашої ери.

Балта-Тиймез у перекладі на українську означає “не торкнеться сокира”. Це родове кладовище розташоване в урочищі багатовікових дубів, яким караїми поклоняються як священним протягом багатьох століть. Щороку тут проходять релігійні служби, в яких беруть участь кілька сотень осіб – майже усі представники цього древнього і не чисельного народу. Нагадаю, що за неофіційними даними, в Україні, переважно, у Криму мешкає близько тисячі караїмів. До 19 століття їхнім культурним, релігійним та економічним центром було стародавнє місто Джуфт-Кале неподалік Бахчисарая. Поза межами Кримського півострова караїми мешкали в українських містах Галич і Луцьк, а також у Польщі та Литві. У литовському Друскінінкаї і досі зберігся єдиний у світі діючий караїмський храм – кенаса.

А в Криму лідери караїмської громади закликали мас-медіа поширити інформацію про те, що за похоронними обрядами, караїми ховали покійних без будь-яких прикрас чи домашнього начиння. Тож пошуки скарбів на стародавньому кладовищі Балта-Тиймез призведуть тільки до його плюндрування, що завдасть додатковим моральних страждань представникам народу, який перебуває на межі зникнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG