Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з Послом Пакистану Шамуном Аламом ХАНОМ


Інтерв’ю з Послом Пакистану Шамуном Аламом ХАНОМ

Київ, 25 квітня 2002 - 24-го квітня закінчився візит Президента України до держав Близького Сходу; ще минулого місяця передбачалося, що Леонід Кучма відвідає Пакистан, але цього не сталося. Надзвичайний і Повноважний Посол Пакистану в Україні Шамун Алам Хан стверджує, що приїзд Президента Кучми до Ісламабаду відбудеться найближчим часом.

“Хочу наголосити, що Президент Леонід Кучма радо сприйняв запрошення нашого Президента Первеза Мушарафа відвідати Пакистан, і цей візит має бути здійснений найближчим часом. Відвідини Пакистану главою української держави стане вищим щаблем стосунків між нашими двома країнами і нададуть нового поштовху розвитку міждержавних взаємин у всіх сферах”.

Пит.: Пане Посол, а як би Ви охарактеризували нинішні українсько-пакистанські стосунки?

“У нас дуже гарні взаємини, серед іншого, у військово-технічній сфері, і ми сподіваємося на їхнє покращення і надалі. Власне, з контракту на продаж пакистанському Міністерству оборони українських танків Т80УД розпочалося не тільки інтенсивне співробітництво між Києвом та Ісламабадом, а й доба взаємної довіри й зацікавленості одне в одному. Маю надію, що українсько-пакистанські стосунки розвиватимуться так само активно і в інших галузях. Адже останнім часом помітний інтерес українського бізнесу до пакистанського ринку – я це пов’язую, по-перше, зі зростанням цін на інших ринках – продавцях товарів для України і, по-друге, із належною оцінкою українцями якості та цін, що пропонують пакистанські товаровиробники. Так, за останні два роки товарообіг між Україною й Пакистаном збільшився з 10 мільйонів доларів США до 30 мільйонів на рік. І експорт пакистанською продукції в Україну збільшується.”

Пит.: Пане Посол, нещодавно Ви сказали, що імідж Пакистану як активного учасника анитерористичної коаліції надає нових стимулів для українсько-пакистанських стосунків, включно зі співпрацею у гуманітарній сфері. Чи то – у сфері гуманній. Маю на увазі допомогу у поверненні в Україну колишніх Радянських вояків – мешканців України, які у роки радянської експансії до Афганістану потрапили у полон. Чи знають в Ісламабаді про цю проблему?

“Насправді, це не є тільки українсько-пакистанською проблемою, але Пакистан згоден надавати Україні потрібну допомогу, щоб сприяти поверненню цих людей додому. Адже цих людей упродовж тривалого часу вважали загубленими або загиблими в Афганістані. Нині ми не маємо усієї необхідної інформації, крім окремих повідомлень про українців – колишніх військовополонених, які тікають з Афганістану і з’являються на пакистанській території, звідки намагаються дістатись України. На жаль, при перевірці цих фактів часто з’ясовується, що то лише чутки... Але Ісламабад, у разі потреби, і надалі допомагатиме Україні й у цій сфері.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG