Доступність посилання

ТОП новини

Кого більше люблять в Брюсселі і за що: Україну чи Росію?


Кого більше люблять в Брюсселі і за що: Україну чи Росію?

Прага, 24 квітня 2002 - Нині в Брюсселі прем’єр міністр Росії проводить переговори з чільними представниками Європейського Союзу. Михайло Кас’янов, зокрема, вже зустрівся з усіма 20-ма комісарами Європейської комісії – це перша їхня спільна зустріч з керівником іноземної держави. Росія намагається захистити інтереси жителів Калінінградської області після розширення ЄС і хоче збільшити експорт своїх енергоносіїв на європейські ринки. Тепер запитання до постійного представника України при ЄС Романа Шпека. Як Ви прокоментуєте думку експертів, які вважають, що Росія випереджає Україну на шляху контактів із Європейським Союзом?

"Є таке українське прислів’я, що часто швець ходить без чобіт. Я б порекомендував прочитати інформацію, яка була розміщена на веб-сайті Радіо Свобода: інтерв’ю Славка Волинського з віце-прем’єр-міністром Росії паном Христенком, де пан Христенко відповів: Росія не ставить перед собою питання членства в Європейському Союзі. Ми ставимо перед собою питання членства в Європейському Союзі. Нам потрібно дещо більш конкретний, дещо більш гарантований, виходячи з майбутнього членства України...."

Пане Шпек, вибачте будь-ласка, але я Вас запитала не про позицію України чи позицію Росії, я Вас запитала про ставлення Європейського Союзу і тут, наскільки мені відомо, думка одностайна, тут взагалі навіть немає ніяких сумнівів у тому, що російські дипломати і дипломати Європейського Союзу мають значно тісніші контакти ніж, зокрема, українські. На це є дуже багато причин і ...

"Я б порекомендував Вам приїхати до Брюсселя і вивчити це питання, бо з Праги не все видно. "

Я у всякому разі говорю не з точки зору Праги, а з точки зору того ж Брюсселя і експертів, які працюють у Брюсселі і коментують контакти Європейської комісії з різними державами. Якщо у Вас склалася інша точка зору, то це мабуть, позитивна річ і хотілося, аби були якісь конкретні підтвердження...

"В нас надзвичайно активні стосунки, які дають право говорити про покращення виконання положень Угоди про партнерство й співробітництво в галузі юстиції і внутрішніх справ. 12 грудня минулого року під час засідання Комітету з питань співробітництва між Україною і Європейським Союзом було затверджено план спільних дій між Україною і ЄС у галузі юстиції і внутрішніх справ. Зараз завершується погодження щорічного такого плану виконання цього, який буде обов’язковим для України, Європейської комісії і окремих країн членів, які будуть залучені до роботи. Галузь юстиції і внутрішніх справ передбачає спільні заходи по боротьбі з контрабандою, нелегальною міграцією, організованою злочинністю, контрабандою людських органів, зброєю, торгівлею жінками. Це перший такий прецедент у стосунках Європейського Союзу з третіми країнами.

Дякую пане Шпек...

"Я Вам ще дам прикладів. Під час засідання підкомітету з питань енергетики, науково-технічного співробітництва, транспорту, телекомунікації була досягнута домовленість про створення кількох робочих груп, які повинні конкретизувати напрямки спільної роботи в окремих галузях..."

Дозвольте Вас перебити. Я вірю, що прикладів такої Вашої щоденної роботи є дуже багато. Дякую ...

"Я Вам теж щиро дякую за Ваш інтерес і готовий Вам давати багато інформації, щоб у Вас теж складалося об’єктивне враження про стосунки України і Європейського Союзу."

Звісно, що ми не може покладатися на оцінку лише українських дипломатів. Олександр Павлюк, експерт з питань європейської політики, який зараз працює у Відні, каже Радіо Свобода, що Росія нині має кращі контакти ніж Україна не лише із Європейським Союзом, але і із Заходом загалом. Ось його аргументи:

"Після відомих трагічних подій 11-го вересня суттєво зросла вага Росія як партнера й союзника у боротьбі з тероризмом і як потенційне джерело енергоресурсів для Заходу. І тому очевидно, що Росії приділяється набагато більша увага. Друге, це те що, на жаль, Росія сьогодні має репутацію як країна в якій відбуваються внутрішні політичні й економічні реформи, погоджуємося ми з цим чи ні, а Україна має досить негативний імідж за кордоном. Так само, якщо говорити про той географічний регіон, в якому знаходиться Україна, Європейський Союз завжди буде більше приділяти більше відносинам із Росією, хоча б через розміри Росії і її геополітичну, економічні вагу для Європейського Союзу. Інша справа, що Україна, визначившись у своєму бажанні стати членом Європейського Союзу, не викликає в Європейського Союзу довіри як країна, яка дійсно просувається на шляху до європейських стандартів і це гальмує розвиток відносин Україна-ЄС."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG