Доступність посилання

ТОП новини

Теплодарці перебувають в умовах багаторічного катування...


Теплодарці перебувають в умовах багаторічного катування...

Одеса, 26 квітня 2002 - Одеська правозахисна академія , представляючи інтереси багатотисячного міста Теплодар, подала до суду позов на Президента України, , Кабінет міністрів, Міністерство енергетики, Одеську обласну держадміністрацію та Теплодарську міську Раду. Позов подано на бездіяльність і неправомірні дії влади.

Нині Теплодар живе не у жахливих, а у нелюдських умовах багаторічного катування – переконані в Одеській правозахисній академії.

У Теплодарі свого часу планувалося побудувати атомну електростанцію. Саме тут постало багатотисячне місто, мешканці якого, після відмови державного керівництва від планів будівництва АЕС, були кинуті на призволяще.

До скарги переданої до суду приєдналися більше половини мешканців дев’ятитисячного міста. І це не випадково.

Про умови життя теплодарців Голова Одеської правозахисної академії Валерій Кочетов розповів наступне:

“Шість тисяч 700 осіб є працездатними, але працюють у Тепло дарі, згідно з офіційною статистикою, лише 900. Реально – лише 300 осіб.

Усі інші не працюють. У них немає грошей щоби забезпечити своє життя.

Сьогодні Теплодарська міська Рада і міський суд, грубо порушуючи чинне Законодавство, приймає судові рішення, описує майно людей і готується викинути їх на вулицю.

Мало того що вони живуть у полі, не мають праці і їжі, мруть там – їх ще хочуть викинути з їхніх осель, які вже не придатні для життя.

У людей кілька років уже немає гарячої води. Вартість послуг і тепла і послуг у них удвічі більша ніж в Одесі. Усе місто має електроплити, а електроенергія у них надзвичайно дорога.

Ще зовсім недавно воду у Теплодарі подавали дві години на добу...

Ось умови в яких вони животіють...

У їхніх будинках, коли холодно, ніколи не буває температура більше 12 градусів. У них немає Центрів культури, бо соціальну сферу Міністерство енергетики приватизувало їх на користь кількох осіб. Їх було раніше там 12 тисяч. Сьогодні їх 9600 згідно з переписом. А фактично – вісім. Тобто, багато осель вже забиті, люди тікають...”

Одеська правозахисна академія, за словами Валерія Кочетова, доведе цю справу до завершення. Якщо її буде відхилено у міському суді Теплодара та у Верховному суді є всі перспективи звернутися за захистом прав до Міжнародного суду у Страсбурзі. Цей позов називатиметься: “Позов міста Теплодара проти України”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG