Доступність посилання

ТОП новини

Свято політичного плюралізму в Криму


Свято політичного плюралізму в Криму

Симферополь, 1 травня 2002 - Цьогорічний першотравень у Симферополі – свято справжнього політичного плюралізму. Уперше комуністи втратили монополію на це державне свято. І вперше на центральному майдані імені Леніна не було мітингів.

У святковій демонстрації, організованій місцевою владою взяли участь кілька десятків тисяч симферопольців. У колонах ішли представники районів, крупних підприємств і політичних партій. Наймасовішою була колона блоку “За єдину Україну”, найколоритнішою та яскравішою – колона “Яблука”, а най агресивнішою і дисциплінованішою – комуністів та комсомольців. Об’єднані соціал-демократи йшли одразу кількома групами.

Новий кримський прем’єр Сергій Куницин очолив святкову демонстрацію, разом із соратниками-переможцями демократично пройшов повз центральний майдан міста, на якому розташований будинок уряду. Сьогодні ж пан Куницин урочисто відкрив Дошку пошани і повідомив, що веде консультації з приводу формування нового кримського уряду, який він знову очолив. За його словами, туди увійдуть представники різних партій, головне, щоб вони були справжніми професіоналами.

Головний політичний опонент Сергія Куницина – комуніст Леонід Грач очолив червонопрапорну колону кримської організації Компартії, яка не зупинившись на майдані Леніна, почимчикувала до набережної ріки Салгір, де встановлений пам'ятник колишньому 1-му секретарю Кримського рескому КПСС Миколі Кириченку, де й провели небагатолюдний мітинг. Напередодні Леонід Грач офіційно заявив, що покидає Крим. За його словами, він захищатиме інтереси автономії в українському парламенті. Екс-спікер наголосив, що вирішив скласти із себе, цитую: "ті повноваження депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, які вже зараз ставляться під сумнів унаслідок судових позовів”, кінець читати. За його словами, всі етапи виборів у Криму були позначені безчестям і відсутністю совісті. Крім того, на думку Леоніда Грача, процедура обрання нового спікера парламенту автономії 29 квітня "була перетворена на безпрецедентну акцію відкритої фальсифікації”, кінець цитати. Лідер кримських комуністів вирішив повернутися за три місяці і спробувати балотуватися до місцевого парламенту ще раз у тому ж 25 окрузі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG