Доступність посилання

ТОП новини

Референдум в Пакистані. Близькосхідний конфлікт


Референдум в Пакистані. Близькосхідний конфлікт

Прага, 1 травня 2002 – Західна преса широко відгукнулася на референдум в Пакистані у справі наступного п’ятирічного президентського терміну генерала Мушаррафа. Оглядачі продовжують також коментувати розвиток подій на Близькому сході, зокрема відмову ізраїльського керівництва допустити міжнародну слідчу комісію до міста Дженін, де, згідно з повідомленнями, ізраїльські сили безпеки вчинили розправу над цивільним населенням біженського табору.

Коментуючи референдум у Пакистані, газета «Нью-Йорк таймс» гостро критикує генерала Мушаррафа за його «шахрайський референдум», який продовжив термін його президентських повноважень на наступні 5 років. Проте, як вважає газета, вчорашній референдум, який мав посилити позиції пакистанського керівника, може послабити їх. Генерал Мушарраф допустився кардинальної помилки, веде далі газета, запланувавши референдум на несприятливий час. Іншою серйозною помилкою, на думку газети «Нью-Йорк таймс» була заборона маршів протесту, які бажали провести опозиційні політичні партії. Дві із провідних партій, нагадує газета, допомагали Мушаррафові в поборюванні тероризму і збройних угруповань. Газета закінчує редакційну статтю словами пакистанського коментатора Хусейна Гаккані: Мушарраф мав би врешті припинити грати роль рятівника нації і стати її лідером. Він повинен співпрацювати з політичними партіями, а не намагатися усунути їх від влади.

Західні оглядачі продовжують коментувати події на Близькому сході, зокрема недавню відмову ізраїльського керівництва допустити до міста Дженін комісію ООН, яка повинна була розслідувати повідомлення про недавню розправу ізраїльських військ над цивільним населенням місцевого біженського табору. Ірландська газета «Айриш таймс» у редакційній статті пише з цього приводу, що Ізраїль, якщо бажає зберегти довір’я до себе і не погіршувати власних позицій, обов’язково повинен погодитися на розслідування, ініціатором якого виступили серед іншого і Сполучені Штати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG