Доступність посилання

ТОП новини

Політична діяльність в Югославії на цьому тижні завмерла, оскільки співпали Першотравневі й Великодні свята


Політична діяльність в Югославії на цьому тижні завмерла, оскільки співпали Першотравневі й Великодні свята

Белград, 1 травня 2002 – В минулу суботу громадяни Югославії востаннє святкували День державності, на згадку проголошення екс-президентом Мілошевичем в 1992 році конституції сербсько-чорногорської федерації, яка існувала до березня цього року. Точніше, свято відзначали лише урядовці. Громадяни просто не працювали й готувалися до нових святкувань, які фактично триватимуть десять днів.

У понеділок і вівторок ніхто не працював бо, кажуть, напередодні Першого травня не варто запускати машини й відкривати бюро. У середу й четвер свято. В п’ятницю не варто повертатися на роботу, бо у неділю Великдень за старим календарем, який дехто святкуватиме два, а дехто навіть три дні. Двері шкіл, заводів та державних інституцій знову буде відчинено щойно 8 травня. Задоволені усі за винятком економістів та керівників заводів, які попереджають, що десятиденна колективна відпустка аж ніяк не сприятиме поліпшенню економіки.

Не відпочивають лише активісти Демохристиянської партії, яка в понеділок одночасно в сто сорока містах розпочала кампанію за незалежність Сербії. Голова цієї партії, міністр юстиції Сербії Владан Батич, стверджує, що Сербія двадцяте століття жертвувала для ідеї Югославії та що нарешті, настав час, щоби вона дбала про себе. Батич заявив, що лише після проголошення незалежності Сербії можна розпочати переговори про створення співдружності з незалежною Чорногорією. Недавню угоду про перебудову сербсько-чорногорської федерації Батич назвав безперспективною та безнадійною. Демохристияни мають намір зібрати сто тисяч підписів громадян на підтримку референдуму про незалежність Сербії. Протягом перших двох днів вимогу підписало понад 50 тисяч осіб.

Не до святкування й групі колишніх урядовців та військових, яких розшукує Гаазький трибунал. Представник уряду ствердив, що Микола Шаінович, один із найближчих співробітників екс-президента Мілошевича, здасться у четвер. Разом із ним поїде до Гааги Момчіло Ґрубан, колишній сторож в одному таборі у Боснії й Герцеговині, де серби тортурували етнічних мусульман. Інші святкують дома або, ймовірніше, десь у сховищах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG