Доступність посилання

ТОП новини

Як відзначали Першотравень на Заході


Як відзначали Першотравень на Заході

Прага 1 травня, 2002 – Міжнародний день солідарності трудящих, який сьогодні відзначають у багатьох країнах світу, цього року не обійшовся без насилля. Хоча вимоги, які ставлять учасники протестів в західних державах, дуже часто не мають нічого спільного з ідеями Першотравня.

В Австралії демонстрантам не подобається міграційна політика уряду, а саме, те тисячі людей змушені сидіти в таборах для біженців роками, поки влада розглядає їхнє прохання про притулок. Пристрасті розгорілися і протестантів була змушена розганяти кінна поліція.

В Парижі тим часом головна тема дня це вибори президента, другий тур яких має відбутися у неділю. Спершу під гаслами "Горді бути французами" зібралися прихильники крайнього правого кандидата Жан-Марі Ле Пена. Поліція каже, що їх було 10 –20 тисяч, але організатори називають значно більшу цифру. А вже в другій половині дня на вулиці французької столиці вийшли кілька сотень тисяч противників цього політика, усього понад мільйон у Франції, каже влада. Конкурент Ле Пена, нинішній президент Франції Жак Ширак, із свого боку, закликав співвітчизників поважати один одного.

В Берліні у переддень Першотравня відбулися криваві сутички між поліцією та деякими учасниками десятитисячного рок-концерту під відкритим небом. Протестанти жбурляли каміння і запалювали картонні коробки, поліція відповідала сльозогінним газом. Щонайменше 80 правоохоронців, за даними влади, зазнали поранень. А вже сьогодні у північній околиці Берліна провели мітинг кілька сотень прихильників крайніх правих партій. Невеликі групи неонацистів нагадали про своє існування у Франкфурті, а в Гамбурзі кілька сотень лівих активістів розпалили вогнища на вулиці.

У Греції профспілки зустріли перше травня загальним страйком. Це протест проти рішення уряду перенести свято з 1-го числа на 7-ме, аби вихідний не припадав на тиждень перед Великоднем, коли греки традиційно вирушають на закупи. Під час страйку, зокрема весь громадський транспорт Греції, за винятком залізниці, зупинився у ранкову годину-пік. Представники профспілок і лівих організацій також мітингували в Афінах біля посольств Сполучених Штатів та Ізраїлю. Це вже був протест проти ізраїльських атак на палестинців.

А в Лондоні чимало крамниць і установ в багатих дільницях міста закрили вікна щитами, аби захистити себе від можливих нападів борців із капіталізмом. Але цього року вони поводилися досить стримано.

Про права трудящих у Ватикані сьогодні згадав і папа римський, який молився за всіх безробітних. Робота дає людям не лише щоденний хліб, але й гідність, нагадав понтифік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG