Доступність посилання

ТОП новини

Адам Мартинюк вважає, що працездатність буде обумовлена нічим іншим, як ситуативною більшістю Верховної Ради


Адам Мартинюк вважає, що працездатність буде обумовлена нічим іншим, як ситуативною більшістю Верховної Ради

Київ, 8 травня 2002 - Незважаючи на складну конфігурацію нової Верховної Ради України, парламент буде працездатним - таку упевненість у діяльності найвищого законодавчого органу висловив Голова підготовчої депутатської групи з організації першої сесії нового парламенту, член Комуністичної партії України Адам Мартинюк.

Говорячи про численні рішення підготовчої депутатської групи, необхідно виходити з 3 моментів. Момент перший - абсолютно усі рішення групи мають рекомендаційний характер, остаточно ж усе вирішуватиме сесійна зала. Момент другий - зважаючи на політичні розклади, рішення ухвалюються важко. Момент третій – ці рішення постійно змінюються. Інакше кажучи, на сьогодні маємо проміжну інформацію стосовно діяльності нового парламенту. Але за винятком принципових моментів. Наприклад, уже точно відомо, як обиратимуть керівництво парламенту. Підготовча група довго й нудно залагоджувала регламентні неув’язки щодо цього. Адже одна норма проголошувала, що керівництво парламенту обирається поіменним голосуванням, а друга, що саме Голову парламенту обирають таємним голосуванням. Адам Мартинюк:

«Ми довго розв’язували цю колізію на підготовчій групі. Сьогодні остаточно дійшли висновку, що вибори Голови Верховної Ради відбуваються фіксованим поіменним голосуванням картками. Дійшли ще однієї принципової згоди, що керівництво парламенту повинно обиратися у пакеті – Голова, перший заступник і заступник. Питанням поділу портфелів приділялося найменше часу. Можливо, треба було приділити й більше часу цьому.»

Стосовно пакетів із голосування, то Адам Мартинюк сказав, що їх є чимало, однак відмовився називати. Очевидно, щоб не розповсюджувати проміжну, попередню інформацію. Є також домовленість про те, щоб дотримуватися пропорційного поділу посад у комітетах відповідно до фракцій. Однак і тут немає конкретики. Говорить Адам Мартинюк:

«Є нюанси і кожна політична сила відстоює свої інтереси. З одного боку, це закономірно. І тому домовилися, щоб по одному представнику від усіх політичних сил , а це 6 представників, зібралися в Івана Степановича Плюща 10 травня ,щоб це питання пропорційності визначити. Я не виключаю, що компроміс буде знайдено.»

Годі й дивуватися, що рішення з менш принципових питань також не ухвалені. Спочатку хотіли, щоб Президент виступив на сесії одну годину. На останньому ж засіданні вирішили не обмежувати главу держави. Спочатку вирішили збільшити кількість парламентських комітетів, а потім повернулися до варіанта попереднього парламенту – 23 комітети і не більше. Щоб сформувати фракцію, встановили мінімальну кількість у 19 осіб. Тепер кажуть, що це забагато. І треба залишити стару норму – 14 осіб. А час іде і 14 травня офіційні переліки фракцій мають бути подані до парламенту. Невідомо, хто вестиме перше засідання з тимчасової президії, адже вона складатиметься із 6 представників політичних сил. Кажуть, що ці 6 визначаться між собою, наприклад, за допомогою алфавіту. Але це поки неточно.

Із точного наразі є така інформація - до обрання керівництва парламент у й до формування комітетів сесія працюватиме виключно у пленарному режимі. Голосування проводити щодня, а не щочетверга, як було у попередньому парламенті. Сесія закриється 12 липня. Раніше звичайного, оскільки система голосування “ Рада” потребує ремонтно-профілактичних робіт.

Утім, наступне засідання підготовчої групи відбудеться у понеділок, 13 травня, якраз напередодні першого засідання. І , можливо, що саме під завісу бути конкретика з означених питань. Хоча це не є фактом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG