Доступність посилання

ТОП новини

Спеціальна сесія ООН, присвячена проблемам дітей


Спеціальна сесія ООН, присвячена проблемам дітей

Прага, 8 травня 2002 – У середу в Нью-Йорку розпочалася спеціальна сесія ООН, присвячена проблемам дітей. У нинішній нараді беруть участь близько трьох тисяч делегатів із 180-ти країн світу, в тому числі 60 глав держав, а також представники міжнародних неурядових організацій.

Учора, тобто напередодні відкриття найважливішого за останні 10 років дитячого самміту ООН, як цю нараду називають журналісти, ми порушили проблему використання дитячої праці у різних країнах світу. Сьогодні натомість варто сказати про деякі інші проблеми, які обговорюватимуть учасники нинішньої сесії ООН.

Спочатку проведення цього форуму було заплановано на 18 вересня минулого року, однак, після терористичних актів у США 11 вересня відкриття сесії відкладено до сьогоднішнього дня. Учасники сесії обговорять успіхи і невдачі плану, поставленого на аналогічному форумі 90-го року. Тодішній план, який складався із 27-ми пунктів, передбачав серед іншого підвищення освітнього рівня передусім у країнах третього світу, поліпшення охорони здоров’я, посилення боротьби з епідемією СНІД та інше.

Передусім варто сказати, що серед учасників сесії будуть також найбільші жертводавці на потреби дитячої освіти й охорони здоров’я дітей у найбідніших країнах світу, представники великого бізнесу і релігійних організацій, серед них один із найкрупніших у світі жертводавців мультимільярдер Білл Ґейтс, нобеліський лауреат зі Східного Тімору єпископ Карлос Бело, артисти Гаррі Белафонте і Роджер Мур та інші видатні особистості. Серед учасників нинішньої сесії ООН будуть також діти, приблизно 400 дітей, багато з яких були жертвами підневільної праці, примусової проституції, або яких змушували брати участь у збройних конфліктах. Поряд із зібраними документами про порушення прав дітей учасники цього форуму ознайомляться також із свідченнями самих жертв.

Журналісти наводять деякі факти, що стануть предметом обговорення на нинішній сесії. Згідно з даними ООН, із двох мільярдів дітей до 17-ти років 150 мільйонів дітей у різних країнах світу страждають від недоїдання, 11 мільйонів помирають кожного року у віці до 5-ти років від хвороб, які можна виліковувати, понад 120 мільйонів дітей шкільного віку не відвідують школи, а 300 тисяч беруть участь у місцевих збройних конфліктах, особливо в африканських та азійських країнах і дещо менше в латиноамериканських.

Хоча в перший день учасники сесії ствердили значні успіхи в боротьбі з дитячою смертністю у світі і в підвищенні рівня освіти у найбідніших країнах, багато поставлених досі завдань виконати з різних причин не вдалося. Передусім ідеться про величезні фінансові потреби, які стануть, можна сказати, екстраособливим предметом обговорення на сесії, а також про готовність співпрацювати з міжнародними організаціями з боку урядів найбідніших країн, серед яких не бракує тоталітарних режимів і скорумпованих керівників.

Найближчими днями ми ще повернемося до цієї теми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG