Доступність посилання

ТОП новини

Протягом от вже кількох тижнів головною темою в Німеччині залишається ерфуртська трагедія


Протягом от вже кількох тижнів головною темою в Німеччині залишається ерфуртська трагедія

Берлін, 9 травня 2002 - Нагадаємо, що майже два тижні тому в одній з гімназій Ерфурті 19-літній підліток розстріляв з вогнепальної зброї 16 осіб і після цього покінчив життя самогубством. Для того, аби подібне не повторилося в майбутньому, жителі країни намагаються винести уроки з цієї трагедії. Цього тижня уряд ФРН висловився за запровадження більш суворих законів, які б оберігали дітей та молодь від небажаного впливу, наприклад, із боку засобів масової інформації.

На думку психологів, одна з причин ерфуртської трагедії - хобі Роберта Штайнхойзера. Так звали 19-літнього підлітка, який майже два тижні тому вчинив в одній з гімназій міста криваву бойню. Юнак захоплювався фільмами, в яких пропагувалося насильство, та комп'ютерними іграми, де у віртуальному світі треба було багато стріляти й убивати. В Німеччині вже давно велася дискусія про необхідність обмежити демонстрацію насильства в засобах масової інформації та розважальній медіа-індустрії. Тепер це питання набуло небаченої досі актуальності.

Днями уряд ФРН виступив за запровадження більш суворого закону, який би захищав дітей від такого небажаного впливу. Так, пропонується ретельно стежити за тим, щоб дітям продавали лише такі комп'ютерні ігри, які відповідають їхньому віку. Така практика вже вживається в Німеччині в магазинах, які торгують відеофільмами. А до відеотек дітям віком до 18 років входити дозволяється тільки в супроводі дорослих. Очікується, що в Німеччині в майбутньому взагалі буде заборонено розповсюдження та реклама комп'ютерних ігор і відео, які пропагують насильство й зневажають людську гідність.

Як повідомило міністерство внутрішніх справ Німеччини, особливі проблеми тут можуть виникнути з інтернет-провайдерами, оскільки такі суворі нововведення можна буде застосувати лише відносно німецьких інтернетівських служб. Водночас представники християнських партій із сумнівом поставилися до пропозицій уряду, попередивши, що його дії можуть перетворитися на чистий акціонізм. “Яка користь від заборони, якщо сумнівне відео через Інтернет можна замовити в Японії, Сінгапурі або в США”, - наголосив представник Християнсько-демократичного союзу Крістоф Бьор.

Самі ж учні звернули увагу на ще одну можливу причину ерфуртської трагедії. Цього тижня вони вийшли на вулиці Ефурта з вимогами реформувати нинішню шкільну систему Тюрингії. У цій німецькій федеральній землі учні гімназій, які не склали випускні іспити, залишаються взагалі без шкільного свідоцтва, що лишає їх будь-якої перспективи в майбутньому. До речі, Роберта Штайнхойзера незадовго до того, як він вчинив криваву розправу над вчителями, було виключено зі школи і не допущено до випускних іспитів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG