Доступність посилання

ТОП новини

Конференція, присвячена підсумкам виборів до Верховної Ради України, відбулася в Мюнхені


Конференція, присвячена підсумкам виборів до Верховної Ради України, відбулася в Мюнхені

Берлін, 9 травня 2002 - Її було організовано німецькою громадською організацією “Робочий форум Україна” та мюнхенським прес-клубом.

У мюнхенському форумі взяли участь політологи, економісти, спостерігачі за виборами в Україні, представники засобів масової інформації. Учасники конференції звернули увагу на те, що 31-го березня українські виборці продемонстрували досить високу політичну обізнаність. Доказом цього є те, що блок “Наша Україна” набрав найбільше голосів. При цьому доступ, принаймні, до державних засобів масової інформації під час передвиборної кампанії мали передусім представників інших партій. Як зазначалося на форумі, успішними можна назвати і результати Блоку Юлії Тимошенко, якщо врахувати, що цьому політичному утворенню довелося пережити справжню блокаду під час передвиборної кампанії.

Учасники форуму, однак, висловили сумнів у тому, що новообраному парламенту вдасться утворити дійсно міцну більшість, оскільки жодна з політичних партій та груп не має необхідної для цього кількості голосів, а інтереси політичних сил, які нині представлені в парламенті, є занадто різними. Більше того, як зауважив співробітник мюнхенського Інституту Східної Європи, економіст Фолькер Вінценц, певну розбіжність інтересів можна спостерігати і в середині окремих блоків: ющенківського “Наша Україна” та пропрезидентського “За Єдину Україну”. Він висловив припущення, що однією з причин такого розходження позицій може бути ще не до кінця завершена приватизація. Отже, в Україні ще є що ділити. На думку німецького політолога Петера Гількеса, цілком імовірно, що в українському парламенті нового скликання більшість залежатиме від рішень, які ухвалюватимуться в конкретний момент.

Що ж стосується самого виборчого процесу, то спостерігач від ОБСЄ, журналіст із Люксембурга Роман Кон серед іншого піддав критиці погану організацію роботи виборчих дільниць, що інколи було причиною хаосу та великих черг. Він висловив також нерозуміння, чому українські засоби масової інформації часто висловлювали неприязне ставлення до західних спостерігачів, хоча вони приїхали до України на прохання українського уряду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG