Доступність посилання

ТОП новини

Поляки реформують свою службу безпеки. Тепер контррозвідка буде відділена від розвідки, а начальники цих агентств будуть напряму підпорядковані прем’єрові


Поляки реформують свою службу безпеки. Тепер контррозвідка буде відділена від розвідки, а начальники цих агентств будуть напряму підпорядковані прем’єрові

Варшава, 9 травня 2002 - Поляки хочуть домогтися, аби спецслужби були відділені від політики. Опозиція, одначе, переконана, що це не вдасться, а реформа лише ослабить службу безпеки і дасть можливість ще комуністичним есбекам повернутися на свої старі робочі місця.

Спецслужби у Польщі мають бути інструментом уряду і треба позбавити будь-кого можливості вплутувати СБ в політику – таку мету ставлять перед собою автори проекту реформи Управління Охорони Держави, як досі називали служби безпеки. На місці колишнього УОД будуть створені два агентства – Агентство Розвідки і Агентство Внутрішньої Безпеки. На чолі цих служб мають стояти цивільні особи,котрі будуть підпорядковані безпосередньо прем'єрові і лише йому звітуватимуть. Без змін залишиться у Польщі лише військова розвідка. Над Агентствами Розвідки і Внутрішньої Безпеки буде стояти як контролер спеціальна парламентська комісія, очолювати яку обов'язково має представник опозиції. Агентство Розвідки буде здійснювати оперативно-розвідувальну роботу лише за кордоном, а Внутрішня Безпека охоронятиме конституційний лад, займатиметься цивільною контррозвідкою, боротьбою з тероризмом а також найбільш поважними видами організованої злочинності. Агентство Внутрішньої Розвідки матиме слідчо-процесуальні компетенції.

Автори реформи відразу заклали в проект закону регламент кадрових змін. Очікується, що з нинішнього УОДу буде звільнено близько восьмиста кадрових офіцерів, в основному з того складу, який був набраний за час правління уряду Єжі Бузека. Поінформовані джерела повідомляють, що начебто , на місце молодих кадрів повернуться ті офіцери СБ,які мають ще комуністичну закалку і які пішли у відставку чи були звільнені, коли до влади прийшла правиця. Так воно чи ні, але навіть преса пише про ймовірність навіть п’ятнадцятивідсоткової зміни кадрового складу нинішнього Управління Охорони Держави Польщі.

Словом, у польських спецслужбах будуть поважні зміни. Противники реформи кажуть, що у такий спосіб СБ буде ослаблена і що нині не час міняти людей. Але лівий уряд переконаний, що дотеперішні служби безпеки були забагато вплутані в політику, що їх використовували як механізм впливу у процесі виборчих кампаній і що нинішні зреформовані Агентства будуть більш незалежними. У такий результат реформи багато хто не вірить, що, однак не означає, що процес ще можна призупинити. Схоже, що машина вже закрутилася і кількасот польських уопівців таки поповнять широкі лави безробітних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG