Доступність посилання

ТОП новини

ООН – Ірак


ООН – Ірак

Прага, 9 травня 2002 – Рада безпеки ООН вирішила відкласти обговорення запропонованої минулого понеділка резолюції у справі перегляду санкцій проти Іраку. Запропонована резолюція передбачає полегшення санкцій, зокрема в ділянці імпорту до Іраку товарів для потреб цивільного населення.

Згідно з повідомленнями, ініціатором відкладення перегляду виступив представник Росії у Раді безпеки ООН, яка є одним із п’яти постійних членів ради із правом вето і яка наполягає на перегляді понеділкової резолюції. Цей документ, підготований після недавніх переговорів іракської делегації із керівниками ООН про повернення на іракські військові об’єкти міжнародних інспекторів, передбачає розширення асортименту товарів і промислового устаткування для цивільних потреб. Ідеться зокрема про харчі, ліки, предмети першої необхідності, промислове устаткування для сільського господарства та об’єктів для постачання води, а також для інших громадських служб та освітніх потреб. Проте резолюція ООН поряд із озброєннями і засобами для їхнього виробництва забороняє також ввезення з-за кордону техніки й технології, яка може бути використана також у військовій промисловості. Західні союзники, зокрема США і Великобританія категорично вступають проти скасування санкцій без попереднього детального контролю іракських військових об’єктів на предмет розробки, виробництва або складування ядерної, біологічної або хімічної зброї. Військові фахівці вважають, що протягом останніх років після видворення з Іраку міжнародних інспекторів ООН режим Саддама Хусейна продовжував розробляти хімічну й біологічну зброю.

Згідно із запропонованими в резолюції правилами, контракти на доставку до Іраку товарів та устаткування для цивільних потреб повинні ще розглянути дві комісії ООН – стеження й перевірки, а також Міжнародне агентство з питань атомної енергії. Протягом наступних десяти днів ці інстанції повинні дати свою згоду або представити застереження щодо згаданих контрактів. Дипломати ООН заявляють, що остаточне обговорення резолюції відбудеться наступного тижня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG