Доступність посилання

ТОП новини

Знову про проблеми УПЦ Київського Патріархату в Криму


Знову про проблеми УПЦ Київського Патріархату в Криму

Симферополь, 14 травня 2002 - Знову у Кримської Єпархії Української православної Церкви Київського Патріархату – проблеми у стосунках із місцевою владою. Знову єпископ Климент звертається за захистом до Президента України.

За словами Єпископа Симферопольського і Кримського УПЦ Київського Патріархату Климента, це звернення до Президента України Леоніда Кучми – уже трьохсотий лист з проханням про захист, надісланий до Києва за останні 7 років, із них – 19 – до глави держави. На більшість листів - не було жодної реакції. Республіканська влада в особі кримського уряду та Фонду майна АРК і далі тисне на Кримську Єпархію.

Місцеві чиновники уже кілька років намагаються відібрати у церкви приміщення, де розташоване Єпархіальне Управління та єдиний в Симферополі храм УПЦ Київського Патріархату – кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира й княгині Ольги. У колишньому будинку культури військового училища, розташованому у центрі міста, неподалік ринку, спершу планували розмістити біржу, потім – кабінети Фонду майна, тепер перший поверх віддають під крамниці.

Владика Климент у своєму листі президенту нагадує, що глава держави ще у 2000-му році доручив прем’єр-міністру Криму та голові Верховної Ради автономії вирішити проблему приміщення для церкви. Торік кримський парламент своєю постановою розпорядився передати Кримській єпархії УПЦ Київського Патріархату згадану будівлю. Однак, і Рада міністрів, і Фонд майна АРК проігнорували цю постанову.

У зверненні до Президента України єпископ Климент стверджує, що уряд Криму й Фонд майна автономної республіки відверто намагаються знищити Кримську Єпархію УПЦ Київського Патріархату, відібравши приміщення храму. Єпископ попросив президента взяти під свій контроль вирішення цього питання і захистити віруючих від свавілля чиновників. Він вважає, що першим кроком у розв’язанні проблеми мало б бути надання колишньому військовому клубові, де з початку 90-х років знаходиться церква, освячена, до речі, Патріархом Філаретом, статусу культової споруди. Владика Климент каже, що щодня молиться за те, щоб президент почув прохання й молитви кримських українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG