Доступність посилання

ТОП новини

Економічні Новини


Економічні Новини

ОФІЦІЙНА УКРАЇНСЬКА ДЕЛЕГАЦІЯ, ЯКУ ОЧОЛЮВАТИМЕ МІНІСТР ФІНАНСІВ УКРАЇНИ ІГОР ЮШКО, ВІЗЬМЕ УЧАСТЬ У ЩОРІЧНИХ ЗБОРАХ РАДИ КЕРУЮЧИХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО БАНКУ РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ

На зборах планується розглянути питання, пов'язані з реалізацією проектів щодо виведення з експлуатації Чорнобильської АЕС та спорудження об'єкту "Укриття"; будівництва другого енергоблоку Хмельницької та четвертого енергоблоку Рівненської АЕС. Аналізуватиметься також стан та перспективи діяльності Євробанку в Україні.

ЗАСІДАННЯ УКРАЇНСЬКО-ЕСТОНСЬКОЇ МІЖУРЯДОВОЇ КОМІСІЇ З ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПИТАНЬ ВІДБУДЕТЬСЯ У КИЄВІ 27-29 ТРАВНЯ

Домовленості з цього приводу було досягнуто на зустрічі міністра закордонних справ України Анатолія Зленка з прем'єр-міністром Естонії Сіймом Калласом у Талліні. Керівник зовнішньополітичного відомства України висловився за те, щоб у цьому засіданні взяла участь представницька делегація ділових кіл Естонії.

УРОЖАЙ ЗЕРНОВИХ В УКРАЇНІ МОЖЕ ПОСТРАЖДАТИ ЧЕРЕЗ НЕСПРИЯТЛИВІ ПОГОДНІ УМОВИ

Про це зазначив голова Державного департаменту ринків рослинництва та розвитку насінництва Василь Сорока. За його словами, нині в Україні спостерігається великий дефіцит вологи в ґрунті, особливо це стосується південних областей. Очікується, що вже наприкінці червня - на початку липня почнеться збирання врожаю.

ЗРОСТАННЯ ВВП У КВІТНІ ЦЬОГО РОКУ ПОРІВНЯНО З КВІТНЕМ 2001 РОКУ СТАНОВИЛО 5%

Про це повідомив прем'єр-міністр Анатолій Кінах. За його словами, інфляція за цей період становила 1,4%. (За 4 місяці 2002 року інфляція становила 0,3%). За словами А.Кінаха інфляція у квітні дещо зросла за рахунок збільшення цін на деякі продовольчі товари, в основному овочевої групи, а також за рахунок погіршення ситуації на світовому ринку нафтопродуктів. Як відомо, ціна на нафту зросла, оскільки Іран на місяць припинив її постачати на світові ринки.

УПОВІЛЬНЕННЯ ТЕМПІВ ЗРОСТАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЕКОНОМІКИ ЗУМОВЛЕНЕ ПОЛІТИКОЮ УРЯДУ АНАТОЛІЯ КІНАХА, ЗАЯВИВ НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ ВІКТОР ПИНЗЕНИК

Раніше на цьому тижні Міжнародний валютний фонд оприлюднив прогноз, що темпи зростання валового внутрішнього продукту в Україні цього року зменшаться майже вдвічі в порівнянні з торішніми показниками. Віктор Пинзеник вважає, що посилення впливу тіньової економіки є причиною спаду виробництва. Він повідомив, що такі висновки підтверджуються збільшенням обігових коштів поза банківською системою та неплатежами до бюджету. На його думку, саме чинний уряд і є апологетом подібних реформ.

Тим часом експерт Центру економічних та політичних досліджень ім. Разумкова Олександр Барановський вважає, що українську економіку гальмують антидемпінгові розслідування, відсутність нового податкового кодексу та очікування інфляції. За словами Барановського, допоки в Україні визначатимуться в політиці та економіці, аналітики впевнені, що Міжнародний валютний фонд навряд чи відновить фінансування.

ТЕМПИ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ В УКРАЇНІ ЦЬОГО РОКУ УПОВІЛЬНЯТЬСЯ, ВВАЖАЄ ПРОВІДНИЙ ЕКОНОМІСТ З ЕКОНОМІК КРАЇН ПЕРЕХІДНОГО ПЕРІОДУ, ПРАЦІВНИК ФОНДУ КАРНЕГІ У ВАШИНГТОНІ АНДЕРС АСЛУНД

"Спад темпів зростання може продовжитися і наступного року. Тому подальші реформи є необхідними, перш за все, податкова реформа," - сказав пан Аслунд.

Показники 2001 року зафіксували зростання ВВП України на 8.5%, що є найкращим показником для України від часу здобуття незалежності. Уряду вдалося утримати інфляцію та досягти реального зростання доходів населення. Проте економісти зазначають, що зростання ВВП відбулося, а рахунок сприятливих умов для українських експортерів, перш за все, сталі.

ІНДЕКС СПОЖИВЧИХ ЦІН У КВІТНІ 2002 РОКУ СТАНОВИВ 101,4%, ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ - 100,3%, ПОВІДОМЛЯЄ ДЕРЖКОМСТАТ

На споживчому ринку у квітні ціни на продовольчі товари зросли на 2,2%. Найбільш істотно (на 48%) подорожчали овочі. Разом з тим, тривало зниження цін на молоко та молочну продукцію, сири і бринзу, вершкове масло, олію, тваринні жири, рибу і морепродукти, борошно, м'ясо й птицю, маргарин, макаронні, ковбасні вироби, копченості, хліб та хлібобулочні вироби. Індекс цін на непродовольчі товари становив 100%. Більш за все (на 2%) подорожчав бензин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG