Доступність посилання

ТОП новини

Міністр закордонних справ Польщі Влодзімєж Цімошевіч на самміті НАТО в Рейк’явіку заперечив думку про те, що нібито Польща скептично ставиться до зближення Росії з Північноатлантичним Союзом


Міністр закордонних справ Польщі Влодзімєж Цімошевіч на самміті НАТО в Рейк’явіку заперечив думку про те, що нібито Польща скептично ставиться до зближення Росії з Північноатлантичним Союзом

Варшава, 15 травня 2002 - Офіційна Варшава лише наголошує на тому, що поглиблення співробітництва в рамках нової Ради Росія-НАТО повинно б синхронізуватися з розширенням співпраці на рівні Комісії Україна-НАТО.

Польща ще раз довела, що вона залишається переконаним адвокатом України на міжнародній арені. І нагадує сильним світу цього про важливість фактора України в справі регіональної безпеки. Загалом Польща дуже багато зробила для того, щоб переконати керівництво Північноатлантичного Союзу в доцільності, зокрема, підвищення рівня засідання Комісії Україна-НАТО. Рівно ж як представник Польщі в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі доклав багато зусиль для того, аби Україна була запрошена на листопадовий самміт НАТО в Прагу. Польські політики переконані, що поглиблення співробітництва в рамках нової Ради Росія-НАТО варто здійснювати паралельно з поглибленням співпраці НАТО з Україною. Оскільки лише в цей спосіб можна врівноважити позиції цих двох держав у політиці безпеки Північноатлантичного Союзу. Про те, що таке врівноваження є дуже потрібним , говорив міністрові оборони США Д.Рамсфельду міністр оборони Польщі Є.Шмайдзінський. Як стало відомо з польських джерел, така позиція Польщі була позитивно сприйнята вищим керівництвом Ради національної безпеки США.

Польські політики на різних рівнях і зібраннях підкреслюють важливість фактора України в нових умовах, які складаються в сфері світової безпеки. Поряд з формулою нової Ради Росія –НАТО необхідно розробити нові форми партнерства НАТО з Україною, підкреслює польська сторона. А президент Польщі Александр Кваснєвський в Берліні на 19-му Міжнародному практичному семінарі НАТО з проблем світової безпеки, який проходив на початку цього місяця, прямо сказав, що Україну треба розглядати як надзвичайно важливого партнера НАТО, партнера, від якого залежить якість відносин у , як висловився Александр Кваснєвський “ нашій частині Європи”.” У певній перспективі, підкреслював президент Кваснєвський у Берліні, ми можемо говорити про членство України в НАТО”.

Така позиція Польщі стосовно місця України в політиці безпеки НАТО, політиці, яка дуже динамічно і в несподіваний бік змінюється, є допомогою і підтримкою, які важко переоцінити. Така позиція Варшави свідчить про те, що відносини двох стратегічних партнерів можуть витримати немалі випробування, і що ці дві держави-сусіди сильні власне підтримкою одна одної. Тим паче дрібним і недалекоглядним з даної перспективи виглядають ускладнення, пов’язані зі справою відкриття польського військового цвинтаря у Львові, справою, яка цими днями не сходить із сторінок польських газет і яка породжує різні спекуляції збоку противників польсько-українського порозуміння.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG