Доступність посилання

ТОП новини

Взаємини США – Росія


Взаємини США – Росія

Прага, 15 травня 2002 – Створення під час останньої наради союзу НАТО в Рейк’явіку нової ради «НАТО-Росія» у рамках оборонного союзу, а також американсько-російський самміт у Москві, на якому очікують підписання угоди про скорочення ядерних арсеналів США і Росії – ці теми нині домінують на сторінках західної преси.

Коментуючи дві вище згадані події, газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті стверджує наближення, за її словами, «конструктивної і потенційно історичної нової ери» у взаєминах між Росією й Заходом. Вперше Москва матиме вплив на рішення оборонного союзу зокрема, в таких ділянках, як миротворчі місії, антитерористичні акції, непоширення озброєнь і спільні заходи у критичних, непередбачених ситуаціях.

Проте, як підкреслює далі «Нью-Йорк таймс», це не означає членства Росії у НАТО й оборонний союз залишає за собою право приймати нових членів або вирішувати справу воєнних операцій на території Європи або в інших частинах світу.

Поки що поборюючи економічні труднощі і намагаючись запровадити законність, Росія, як вважає газета, нині є демократичною країною, яка наближається до Європи і до Сполучених Штатів. Звичайно, важливі розходження між сторонами залишаються, веде далі газета, особливо у справі ядерної співпраці Москви з Іраном і деяких симпатій до режиму Саддама Хусейна в Іраку. Проте, як сподівається на закінчення «Нью-Йорк таймс», останні зусилля обох лідерів (тобто Буша і Путіна) спрямовані у властивому напрямку.

Інша американська газета «Чікаґо трібюн» містить коментар Катріни ванден Гойвел і професора Нью-Йоркського університету, фахівця від російських справ Стефена Коена, які аналізують перспективи розвитку американсько-російських взаємин. Попри нинішнє зближення сторін, зокрема створення ради «НАТО-Росія» і самміту Буш-Путін наступного тижня, двобічні взаємини, на думку авторів, залишаються під загрозою у зв’язку, за їхніми словами, із небезпечною політикою адміністрації США. Далі, як вважають автори, вклад Росії у керовану США антитерористичну акцію перевершив зусилля усіх союзників США разом узятих. Москва представила розвідувальні дані й аеродроми радянських часів на території Середньої Азії. Але нині, ведуть далі Ванден Гойвел і Коен, багато росіян розмірковують – що вони отримають взамін. Тим часом США в однобічному порядку відмовилися від договору 72-го року про стратегічні озброєння, відмовилися допомогти скоротити російські зовнішні борги і відмовляються переглянути інші положення своєї політики щодо Росії. Тепер, як вважають на закінчення автори, росіяни побоюються, що це «фіктивне партнерство» може не потривати довго.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG