Доступність посилання

ТОП новини

Бін Ляден погрожує новими терористичними актами


Бін Ляден погрожує новими терористичними актами

Прага, 17 травня 2002 – Західна преса продовжує коментувати нараду союзу НАТО в Рейк’явіку, на якій створено раду «НАТО-Росія», а також саміт президентів США і Росії наступного тижня. Натомість американська преса відгукується на погрози Бін Лядена провести нові терористичні акти поти Сполучених Штатів.

Коментуючи недавню нараду представників союзу НАТО в Рейк’явіку, на якій створено раду «НАТО-Росія», британська газета «Ґардіян» підкреслює, що цей крок ще не змінив дотеперішніх стратегічних укладів, проте Росія отримала більше право, ніж має в НАТО Греція або Ісландія, брати участь у вирішенні деяких надзвичайно важливих питань. Далі, домовленості, досягненні в Рейк’явіку, передбачають можливість поширення союзу НАТО на країни Прибалтики або й Україну, а також навіть на країни Середньої Азії й Закавказзя. Але із приходом кожного нового члена, веде далі газета, НАТО втрачатиме своє оборонне призначення, стаючи політичним творивом. «Ґардіян» наводить також можливі небезпідставні сподівання російського керівника Путіна на те, що численні нові члени послаблять союз НАТО і вчинять його менш небезпечним (для Росії). Проте головні міркування Путіна, як вважає газета, торговельно-економічні: членство у Світовій організації торгівлі і ширший доступ російської нафти й газу на західні ринки. Нині, як вважає на закінчення «Ґардіян», із зближенням Росії із Заходом ці плани стають щораз реальніші.

Західні, зокрема американські оглядачі відгукуються також на оприлюднені Білим Домом дані про погрози Бін Лядена, лідера терористичної мережі Аль-Кайда про наміри дальшого захоплення літаків і проведення дальших терористичних актів проти США. Розвідувальні агентства повідомили про це адміністрацію президента Буша. Проте газета «Нью-Йорк таймс» підкреслює, що ЦРУ й Федеральне бюро розслідувань не змогли зіставити свої дані раніше для конкретного вияснення загрози. Останніми днями, веде далі «Нью-Йорк таймс», офіційні особи США визнали, що перед трагічними терористичними актами у США один із працівників ФБР із Фенікса надіслав до головного управління меморандум, у якому запропонував розслідування справи одного араба в американській пілотній школі. Це попередження, в якому працівник ФБР наводить ім’я Бін Лядена, з організацією якого запідозрений може бути пов’язаний, було зігноровано.

Нинішнє попередження Центрального розвідувального управління адміністрація США потрактувала з усією серйозністю, вживши запобіжних заходів і розпочавши розслідування погроз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG