Доступність посилання

ТОП новини

Збігнєв Бжезінський: «Гегемонія Сполучених Штатів Америки – то єдиний заслін для розповсюдження зброї масового знищення, то єдине підґрунтя для стабільності у цілому світі»


Збігнєв Бжезінський: «Гегемонія Сполучених Штатів Америки – то єдиний заслін для розповсюдження зброї масового знищення, то єдине підґрунтя для стабільності у цілому світі»

Варшава, 16 травня 2002 - Гегемонія Сполучених Штатів Америки – то єдиний заслін для розповсюдження зброї масового знищення, то єдине підґрунтя для стабільності у цілому світі, - сказав дорадник колишнього президента Сполучених Штатів Америки, політолог, член Центру Стратегічних і Міжнародних Студій у Вашингтоні Збігнєв Бжезінський на церемонії вручення йому титулу почесного доктора Польської Академії Національної Оборони. Разом з тим Збігнєв Бжезінський виклав свій погляд на оборонну стратегію Польщі в умовах, які складаються у зв'язку зі створенням нової Ради Росія - НАТО. Збігнєв Бжезінський при цьому зробив суттєві наголоси на питанні місця України в сучасній системі світової безпеки.

Половина з тих загроз, які існували ще донедавна зникла, -говорив Збігнєв Бжезінський під час вручення йому гоноріс кауза Польської Академії Національної Оборони. До речі, це перше відзначення таким титулом в історії цього навчального закладу.

- Німці, які колись загрожували Польщі, - продовжував почесний доктор, - в НАТО і в Євросоюзі. Південні сусіди Польщі – приязні і слабші держави. Але це не означає, що назавжди можна виключити нову загрозу. Росія є сильнішою від Польщі і має такий інструмент як Білорусь, яка може бути використана в небезпечний для Польщі спосіб. Професор Бжезінський відтак висловив сентенцію так званого неясного конфлікту, який може статися новою загрозою для безпеки в регіоні центральної Європи. Яка має бути готовність Польщі до подібної ймовірності? По-перше, Збігнев Бжезінський , висловлюючи свій погляд на оборонну стратегію Польщі, підкреслив, що Варшава повинна зосередитися на розвитку професійних спеціалізованих підрозділів, які були б здатні співпрацювати з американським військом. Польща мусить бути готова, зазначив професор Бжезінський, в разі неясного політичного конфлікту в першій його фазі, поки надійде допомога союзників, стримати агресора. Польща мусить дати собі раду в перші дні такого конфлікту за допомогою елітарних мобільних сил швидкого удару. Мусить зуміти розвинути опір і приготуватися до оборони диверсійними методами.

Так, вважає професор Збігнєв Бжезінський, мала б нині виглядати, оборонна стратегія Польщі. Звісно, у розмовах під час урочистості не обійшлося без теми про нову ситуацію в сучасній геостратегії у зв'язку зі створенням нової Ради Росія –НАТО.Дорадник колишнього президента США, дуже впливова в оборонних колах Америки особистість, Збігнєв Бжезінський особливо підкреслив, що зближення НАТО з Росією не повинно відбуватися коштом України. Навпаки, поглиблюючи співпрацю з Росією треба розвивати відносини НАТО з Україною. Для урівноваження сил у регіоні.

У кулуарах звичайно ж тема Росія –НАТО була головною. Дискутували в основному про ймовірну поведінку Росії в нових обставинах. Чи Москва буде пробувати остаточно підім'яти під себе Україну , Молдову, Білорусь? А чи, може, Кремль і справді виправдає, наївні, як дехто з польських політиків вважає ,сподівання Заходу і буде поводитися так, як очікує НАТО? І перше, і друге було б добре, говорилося в кулуарах. Бо в першому випадку Захід мав би можливість воочію переконатися, що таке Росія насправді. А в другому - було б досягнуто поставленої мети. Небезпечний є третій варіант, говорили деякі польські політики в кулуарах, коли Росія підминатиме слабші в регіоні держави в спритний спосіб, так , що не можна буде їй нічого конкретного закинути. Ось де прихована небезпека... Але це були всього лише кулуарні розмови, сумніви, вагання, яких не уникнути, коли стається справжня революція в доктрині світової політики безпеки. Так чи інакше, виглядає невипадковим той факт, що саме тепер, коли відбуваються такі кардинальні реформи в галузі безпеки, саме тепер до поляків приїхав світовий авторитет у цій галузі, великий американець польського походження і великий поляк з американським громадянством.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG