Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер відмовився підтримати визначення трьох країн-ізгоїв як «вісь зла»


Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер відмовився підтримати визначення трьох країн-ізгоїв як «вісь зла»

Лондон, 16 травня 2002 - Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер відмовився підтримати визначення трьох країн-ізгоїв як «вісь зла». Таке визначення дав Ірану, Іраку та Північній Кореї президент США. У перебігу великого телевізійного інтерв’ю Тоні Блер кілька разів наголошував на цьому.

Тоні Блер також пом’якшив свою позицію щодо можливої воєнної операції проти Іраку.

В інтерв’ю одній з найбільших телерадіокомпаній прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер відкинув звинувачення у тому, що Британія є провідником політики США у Європі. Пан Блер також висловив свої ставлення до Іраку, яке виглядає м’якшим, ніж було досі. Прем’єр-міністр сказав, що війни проти Іраку може не бути, якщо президент цієї країни Саддам Хусейн допустить туди інспекторів зброї.

Він також відмовився підтвердити, що метою Великобританії є за будь-яку ціну скинути Саддама Хусейна. «Моя позиція у тому, що було б дуже добре позбутися Саддама Хусейна», - сказав Тоні Блер і додав:«Але чи означає це, що воєнна операція є неминучою. Ні, ми ніколи цього не казали. Ми казали, що існує проблема і з нею треба давати собі раду. І ми даємо собі раду, але яким саме чином - це питання є відкритим».

У перебігу інтерв’ю Тоні Блера намагалися аж вісім разів змусити підтримати визначення трьох країн Джорджем Бушем як «вісі зла», але щоразу Блер відмовлявся це зробити. Він сказав: «Я думаю, що президент мав рацію, коли сказав, що зброя масового знищення є справжньою проблемою і світовим злом. Те, що я вам кажу - це, що президент мав на увазі зброю масового знищення й підтримку міжнародного тероризму. Щодо цих трьох країн, існують справжні проблеми». Але відтак, Тоні Блер заявив:«Ви можете тут просидіти зі мною цілий день, намагаючись вкласти до вуст вислови, яких ужили президент Джордж Буш та інші лідери, але я сам вибираю свої слова. Я це роблю своїм власним чином».

Британський прем’єр сказав, що знає, що дехто називає його «шавкою президента Буша», але зазначив, що ці закиди є хибними. «Люди це роблять, вони хочуть нас роз’єднати, хочуть сказати людям, що, начебто, треба вибирати між стосунками з Європою й стосунками з Америкою. Я з цим абсолютно не згідний. Ми сильні, якщо ми є партнером Америки в Європі, і ми сильні в Європі, якщо ми є партнером Америки. Ті, що хочуть роз’єднати Британію і Америку, або Європу й Америку роблять погану послугу усім нам», - заявив Тоні Блер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG