Доступність посилання

ТОП новини

18 травня – в Криму проголошено Днем жалоби. Тут відзначатимуть 58-у річницю депортації комуністами кримськотатарського народу з його історичної батьківщини


18 травня – в Криму проголошено Днем жалоби. Тут відзначатимуть 58-у річницю депортації комуністами кримськотатарського народу з його історичної батьківщини

Симферополь, 17 травня 2002 - Депортація кримськотатарського народу розпочалася зранку 18 травня і закінчилася увечері 20. У матеріалах комісії Раднаркому Криму вказувалося, що у 70 ешелонах з Криму до Узбекистану й Сибіру вивезено 188 тисяч 626 осіб. Основну масу депортованих складали жінки, діти і старі люди. На фронтах були видані спеціальні накази про звільнення з армії кримських татар. Вони також направлялися на спецпоселення. Загалом, разом із військовими було депортовано майже 229 тисяч кримських татар. Умови життя і праці в місцях висилки були вкрай важкими і через постійне недоїдання, хвороби, незвичний клімат у 1944-48 роках за офіційними даними померли майже 45 тисяч осіб, за неофіційними – удвічі більше. Це – дані з офіційного прес-релізу, поширеного в п’ятницю Радою міністрів АРК.

Каже один з лідерів Меджлісу кримськотатарського народу, віце-спікер парламенту автономії Ільмі Умеров: “Цей день особливо пам’ятний, особливо значущий, це день жалоби й пам’яті. Адже 58 років тому абсолютно весь кримськотатарський народ був депортований і в перші роки загинула майже половина від його чисельності. Такі дати не повинні забуватися. Коли ми перебували в депортації, нам забороняли навіть згадувати цей день. Тепер ця жалобна дата в Криму відзначається на офіційному рівні.” – сказав Ільмі Умеров.

Водночас, він відзначив, що досі наслідки депортації не подолано: “Всі наслідки піввікової депортації за такий короткий проміжок часу, тим більше, у період економічної кризи в країні подолати дуже важко. Однак, ми із вдячністю відзначаємо, що Україна – майже єдина держава, яка бюджетними коштами бере участь у розв’язанні проблеми повернення та облаштування кримськотатарського народу. І хоча цих коштів катастрофічно не вистачає, Україна виділяє для цього значні суми.” – каже Ільмі Умеров.

Тим не менш, за його словами, дуже складно і дуже повільно вирішуються політико-правові проблеми кримських татар. Якщо на розв’язання проблеми українського громадянства для репатріантів знадобилося майже 8 років важкої боротьби і кропіткої роботи, то й досі кримські татари не домоглися їхньої офіційної реабілітації, досі залишається гострим питання вироблення механізму представлення репатріантів в органах влади Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG