Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Чорногорії: прихильники незалежності республіки отримали більше від половини голосів і їхні позиції у переговорах з Белградом наразі закріплені


Вибори у Чорногорії: прихильники незалежності республіки отримали більше від половини голосів і їхні позиції у переговорах з Белградом наразі закріплені

Белград, 17 травня 2002 – Опитування громадської думки й прогнози надавали перевагу просербським силам. Згідно з ними, популярність президента Міла Дюкановича останнім часом падає. Проте, виборці це спростували й фактично відкинули вимогу опозиції призначити дострокові парламентські вибори. Більше від половини чорногорців у середу проголосувало за Демократичну партію соціалістів та її коаліційних партнерів – соціал-демократів і лібералів. Щоправда, коаліція формально розпалася у травні, після підписання Угоди про перебудову Югославії. Ліберали й соціал-демократи вийшли з республіканського уряду заявляючи, що Дюканович вів переговори з Белградом без їхньої участи й згоди та що він відкладенням референдуму про незалежність на три роки зрікся ідеї самостійності. Здається, що це не було остаточне розірвання політичного шлюбу трьох партій, а лише передвиборчий тактичний хід. Президент Дюканович у четвер заявив, що переговори про сформування нового уряду розпочнуться наприкінці травня.

Щодо згаданої Угоди про перебудову Югославії, її реалізацію заблокували просербські сили у Чорногорії, які у своїй республіці є опозиціонерами, а в союзному парламенті Югославії – коаліційним партнером сербської демократичної коаліції. Вони бояться перебудови союзної держави, оскільки це стане, на їхню думку, її остаточним поділом. Слід сказати, що чорногорська правляча коаліція немає представників у союзному парламенті, оскільки депутатів обрано в час Мілошевича, коли Подґоріца бойкотувала усі центральні інституції. Такий розклад сил дає просербським чорногорцям можливість шантажувати белградських партнерів. Їхньою поведінкою обурені як серби, так і більшість виборців у Чорногорії.

Обурений і Європейський союз. Тому не дивно Хав’єр Солана, керівник ЄС із питань зовнішньої політики й безпеки, саме сьогодні, після оприлюднення результатів чорногорських виборів, написав для сербської газети Бліц” й чорногорської “Вієсті” статтю, в якій попереджає, що зволікання із проведенням белградської угоди гальмує процес інтеграції Сербії й Чорногорії до Європи.

У понеділок до Белграда має прибути делегація Європейського союзу, яка вимагатиме прискорити проведення Угоди про перебудову. Угодою передбачається, між іншим, що конституційну хартію співдружності Сербії й Чорногорії буде ухвалено до кінця червня. Проте, досі не сформовано навіть комісію, яка має підготувати проект цього документу. Нелогічність ситуації у тому, що увесь процес заблокували партії, які у середу отримали – менше від ста тисяч голосів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG