Доступність посилання

ТОП новини

Місія Світового банку та МВФ у Києві


Місія Світового банку та МВФ у Києві

Київ, 20 травня 2002 - Світовий банк висунув Україні чотири умови, які необхідно виконати для отримання чергових 250-ти мільйонів американських доларів у вересні цього року. Про це у понеділок, після зустрічі з керівниками українського уряду, поінформував віце-президент Банку з питань Європи і Середньої Азії Йоганнес ЛІНН, який 19-го травня прибув в Україну. Нинішня програма перебування делегації Світового банку в Україні передбачає зустрічі з керівництвом держави у Києві та відвідини Хмельниччини. У цьому регіоні здійснюється низка пілотних проектів Фонду соціальних інвестицій, що фінансуються Світовим банком.

До чотирьох умов кредитування України Світовим банком належать: питання наповнення Державного бюджету на поточний рік; обмеження кредитної активності Ощадного банку (з його подальшою реструктуризацією); питання приватизації обласних енергопостачальних компаній; можливість створення єдиного органу з реєстрації прав власності, рухомого й нерухомого майна. Як поінформував журналістів міністр економіки України Олександр Шлапак, під час переговорів з Анатолієм Кінахом Йоганнес Лінн ознайомив українського прем'єра з рішенням Світового банку, ухваленим у Вашингтоні перед його приїздом до Києва. А саме: у разі виконання Україною умов Банку, у вересні гроші для України будуть виділені одним траншем, а не частково, як це передбачалося торік. Але для цього з основних питань треба знайти формули, прийнятні для обох сторін (тобто – України і Світового банку), і підготувати пакет відповідних документів для розгляду Радою директорів Банку.

Як повідомив директор Світового банку по Україні і Білорусії Лука БАРБОНЕ, український уряд і делегація Банку провели консультації, під час яких обговорено деталі майбутнього співробітництва: Барбоне, “думаю, що необхідно взяти до уваги позиції та думки усіх учасників наших нинішніх переговорів, усіх зацікавлених сторін. Адже вимоги, які ми ставимо перед Україною, стосуються не лише діяльності уряду – вони торкаються роботи Верховної Ради як головного законодавця у державі. Від їхньої взаємодії залежить, чи отримає Україна наступний транш кредиту за програмною системною позикою”, - зазначив Лука Барбоне. За його словами, у понеділок українські урядовці та делегація Світового банку встигла обговорити ще низку важливих питань – реформи у сільському господарстві, фінансовій та енергетичній галузях. І дискусії ці були вельми конструктивними.

А прес-секретар українського прем'єра Сергій Нагорнянський повідомив, що головне досягнення нинішнього раунду переговорів – це визнання делегацією Світового банку стабільності й серйозності реформ в економіці України. Про невідворотність реформ йшлося на переговорах українських урядовців із місією Міжнародного валютного фонду, яка цими днями перебуває у Києві. МВФ-івці мають намір переглянути програму розширеного фінансування, у зв'язку з чим у “коло інтересів” місії потрапили питання макроекономічних показників розвитку української економіки та проблеми наповнення цьогорічного держбюджету України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG