Доступність посилання

ТОП новини

Директор Федерального бюро розслідувань Роберт Мюллер вважає неминучими терористичні акти бомбистів-самогубців на території Сполучених Штатів, за зразками палестинських терактів в Ізраїлі


Директор Федерального бюро розслідувань Роберт Мюллер вважає неминучими терористичні акти бомбистів-самогубців на території Сполучених Штатів, за зразками палестинських терактів в Ізраїлі

Н’ю Йорк, 21 травня 2002 - Свою заяву директор ФБР зробив у місті Александрія, штат Вірджинія, виступаючи перед учасниками всеамериканської конференції окружних прокурорів. За останні дні це вже друге подібного роду попередження. Перше зробив віце-президент Ричард (Дік) Чейні в телевізійному інтерв'ю мережі новин Фокс. Він сказав, що новий терористичний напад на Америку, цитую, «майже неминучий».

Заява Мюллера призначалася не для широкого загалу, а лише для працівників юстиції, що зібралися на щорічну нараду. Він сказав про можливих камікадзе на території Америки, відповідаючи на запитання після свого виступу. Мюлер не знав, що на конференції був присутній кореспондент Асошиейтед Пресс, який оприлюднив це попередження. Мюллер не уточнював, які саме терористичні групи планують атаки бомбистів-самогубців і коли саме можна очікувати нових терактів, але дав зрозуміти, що ані ФБР, ані інші правоохоронні органи не в стані запобігти терактам бомбистів, оскільки надто важко завербувати інформатора чи підсадити свого агента у внутрішнє коло терористичного угруповання.

А щодо подробиць і фактів, то голова сенатської комісії у справах розвідки Боб Грем підтвердив повідомлення деяких інформаційних агенцій, що група екстремістів, можливо, вже дісталася на територію Сполучених Штатів на борті океанських торговельних суден, що зайшли до американських портів. Сенатор Грем, зокрема сказав таке: “Останніми тижнями 25 екстремістів, як їх визначають, проникли на кілька суден за межами Сполучених Штатів, сховалися у вантажних контейнерах, а потім зійшли на берег і розчинилися серед американського населення”. Грем не говорив про хід пошуків цих людей, але працівники сенатської комісії кажуть, що сенатор отримав інформацію від Берегової охорони та розвідувальних служб про те, що група арабів а березні-травні зійшла на берег у чотирьох портах Флориди, Каліфорнії та Джорджії. Невідомо, до якої саме терористичної організації вони належать.

У вівторок о 8 вечора за київським часом, державний департамент у Вашінгтоні оприлюднив щорічну Доповідь Конгресові про глобальний тероризм. Там є новий, доповнений список терористичних організацій та осередків, що становлять загрозу міжнародній спільноті взагалі та національній безпеці Сполучених Штатів зокрема. На одному з чільних місць у цьому списку – палестинська так звана Бригада мучеників Ал-Акси, яка здійснює теракти самогубців на території Ізраїлю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG